Sophie Kip

Genkse burgemeester Wim Dries past voor schepenambt onder Zuhal Demir

De Genkse lijsttrekkers gingen woensdagavond met elkaar in debat, waarbij vooral armoede en integratie de heikele thema's vormden. Het verkiezingsdebat werd georganiseerd door TV Limburg en Het Belang van Limburg.

Vier Genkse lijsttrekkers waren van de partij op het verkiezingsdebat, georganiseerd door TV Limburg en Het Belang van Limburg. In Genk lijkt er zich een tweestrijd tussen burgemeester Wim Dries (CD&V) en uitdager Zuhal Demir (N-VA) te ontplooien. Meerderheidspartij SP.A was vertegenwoordigd door Angelo Bruno, terwijl Chris Janssens voor Vlaams Belang aanwezig was.

Voor N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir is er werk op de plank in Genk. Zo stelt Demir de "Genkertoets" voor, die bij elke beslissing van het schepencollege toetst of die beslissing bijdraagt tot een harmonieuze samenleving. "Als we willen verbinden, dan moeten we de analyse maken waar het verkeerd gaat. Ik ben dochter van een mijnwerker en heb kansen gekregen in Genk. Ik wil dat die kansen ook aan alle Genkenaren toekomen", zegt Demir. "We leven in eilanden daar waar we dat vroeger niet deden. We moeten terug naar één Genkse gemeenschap met al die diversiteit."

De kinderarmoede in Genk is van 17 naar 30 procent gestegen, maar volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) zet het stadsbestuur al heel hard in op armoede. "We zorgen ervoor dat we via het OCMW aan iedere deur staan waar een kansarm gezin leeft en vragen we hoe we kunnen helpen", stelt Dries. "De armoedecijfers - en vooral die van kansarmoede - worden gebaseerd op vaste inkomens. We moeten zorgen dat we op lange termijn de armoede aanpakken: dat mensen een diploma halen en een job hebben. En dan is de integratie in de samenleving ook beter."

Meerderheidspartij SP.A staat achter het gevoerde beleid, maar schuift wel enkele programmapunten rond armoede naar voren. "De volgende stap die we moeten doen, is het leefloon optrekken naar Europese normen. We willen ook een schepen van armoede aanduiden en een cel hebben met ervaringsdeskundigen die alles toetst", vult Angelo Bruno aan.

Volgens Vlaams Belang zijn armoede en migratie in Genk met elkaar verbonden. "Armoede is ook zeker in een stad als Genk gekleurde armoede, en dat gaan we niet oplossen als je armoede blijft importeren. En als je vaststelt dat er mensen in armoede leven, dan moet je die een individueel traject aanbieden om aan een job te geraken", besluit Chris Janssens.

Schepen of burgemeester?

Tijdens het verkiezingsdebat gingen Wim Dries en Zuhal Demir in discussie over de coalitievorming. Demir bevestigde dat ze mogelijk een schepenambt onder een volgend burgemeesterschap van Dries zal opnemen. "Ik ga ervan uit dat de burgemeester al een meerderheid heeft, maar ik wil met alle partijen praten", zei Demir, die wel de deur dichtdeed voor Vlaams Belang en PVDA. "Als de burgemeester ons programma volledig wil uitvoeren, is dat voor mij goed."

Dries stelde dat hij geen schepen onder burgemeester Demir zal worden. "Dat ga ik niet doen. Ik ben kandidaat-burgemeester en ik wil voluit gaan voor dat burgemeesterschap. Ik ben nu negen jaar burgemeester in Genk en ik vind dat de job van mijn leven", reageerde Dries. "Ik ga geen schepen onder burgemeester Demir worden. Ik haak dan af en zet een stap opzij. De partij moet dan oordelen wat de volgende stappen zijn."

"Geen coalitie van verliezers"

N-VA vreest dat er een voorakkoord tussen CD&V en SP.A is, indien nodig met Groen als derde partner. Uit het debat bleek ook dat het water tussen enerzijds N-VA, en anderzijds SP.A en Groen erg diep is. "De Genkenaar is vooral gewaarschuwd dat de burgemeester toch wel een veto stelt, want ik denk dat uiteindelijk toch het programma belangrijk is", stelde Demir. "De Genkenaar gaat zich uitspreken. Wat voor ons belangrijk is, is dat er geen coalitie van verliezers komt."

Burgemeester Dries benadrukte dat je in een coalitie compromissen moet sluiten. "Ik heb dat bewezen, maar ik weet niet of mevrouw Demir dat kan. Ik heb altijd gezegd dat ik niet zal samenwerken met het Vlaams Belang en de PVDA, en dat we voor de rest zullen spreken", zei Dries. "Maar als het volledige programma uitgevoerd moet worden, waar geen centimeter op wordt toegegeven, dan zet men mij voor voldongen feiten en niet omgekeerd."