AFP or licensors

Hoofdredacteur Portugese omroep dient ontslag in na omstreden post over Ronaldo"-de-verkrachter"

Paulo Dentinho, de hoofdredacteur van de Portugese openbare omroep RTP, heeft zijn ontslag ingediend. Hij lag de voorbije dagen zwaar onder vuur, omdat hij in een Facebookpost stervoetballer Cristiano Ronaldo een verkrachter had genoemd. 

Paulo Dentinho, directeur Informatie bij RTP sinds 2015, zette op zijn privé-account op Facebook een post waarin hij Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo ronduit als verkrachter bestempelde en hem dus al veroordeelde.

Vrij vertaald schreef Dentinho: "Er zijn vrouwen met de hoogste sociale status en van lagere rangen die verkracht worden. Maar het (of ze geloofd worden, red.) hangt vooral af van de status van de mannen. Een "nee" van een prostituee is niets waard. Als de verkrachter de status heeft van een nationale held dan zou die prostituee daar (per definitie) voordeel proberen uithalen." 

Het waren heftige woorden van een hoofdredacteur

correspondent José da Silva

Met zijn Facebookpost had Dentinho het duidelijk over de Portugese voetballer Ronaldo. Die werd eind september door de Amerikaanse Kathryn Mayorga beschuldigd van verkrachting. De feiten zouden zijn gebeurd in 2009 in een hotelsuite in Las Vegas. Mayorga stelt dat ze 375.000 dollar zwijggeld kreeg. Ronaldo van zijn kant spreekt van seks met wederzijdse toestemming en diende een klacht in tegen het Duitse kwaliteitsblad Der Spiegel dat de getuigenis van Mayorga optekende.  

Ronaldo met Mayorga in een nachtclub in Las Vegas. MATRIXPICTURES.CO.UK

"Het waren heftige woorden van een hoofdredacteur", stelt onze correspondent José da Silva in Portugal. Dat moet ook Dentinho beseft hebben, want na een uur was de Facebookpost verwijderd. Zijn positie lag sindsdien ter discussie, want een openbare omroep hoort onpartijdig te zijn, ook op sociale media.

De godenstatus van Ronaldo

Ronaldo is inderdaad in Portugal een nationale held. Hij heeft een ware godenstatus. Hoe komt dat? "Je hebt het katholieke geloof en je hebt voetbal. Voetbal is een religie in Portugal", legt Da Silva -die al 25 jaar in Portugal woont- uit. "Ronaldo heeft vijf Gouden Ballen gewonnen, en met Portugal het EK twee jaar geleden. Hij was een stervoetballer bij Manchester en Real Madrid, en nu bij Juventus. Hij werkt als een magneet op de zuiderse en Britse media." 

Voetbal is een religie in Portugal

Toch komen de kritische geluiden steeds meer naar voren. "Zo schrijft de bekende Portugese journaliste Helena Garrido dat de nog steeds overheersende machocultuur in Portugal het onmogelijk maakt om onpartijdig te zijn", aldus Da Silva. "Heel Portugal vindt Ronaldo bij voorbaat onschuldig, want hoe zou zo'n knappe man, een ster toch ooit een vrouw tot seks kunnen dwingen?"   

Portugal is zoals Brazilië voetbalgek.