AP2007

Huiszoekingen bij bierbrouwers AB InBev, Carlsberg en Kingfisher in India

In India is het gerecht binnengevallen in de kantoren van de Leuvense bierbrouwer AB InBev. Dat gebeurde ook bij Carlsberg en United Breweries. De drie bedrijven zouden in India illegale prijsafspraken hebben gemaakt.

Volgens het Britse persbureau Reuters zijn de huiszoekingen uitgevoerd door de Competition Commission of India (CCI), een speciale eenheid die de inbreuken op de concurrentie tussen bedrijven moet onderzoeken.

Het gerecht zou getipt zijn door een van de drie brouwers die zou meewerken met justitie in ruil voor strafvermindering. Het gaat om AB InBev, de producent van onder meer Stella Artois, Budweiser en Corona, maar ook om het Deense Carlsberg en United Breweries, een Indiase brouwerij die onder meer het merk Kingfisher brouwt.

Volgens de onderzoekers zou uit e-mailberichten blijken dat de drie bedrijven wel degelijk afspraken gemaakt hebben om de prijzen hoog te houden. Dat is een inbreuk op de vrije markt. Dat kan hen een flinke boete opleveren.

India heeft 1,3 miljard inwoners en bier is er al duizenden jaar lang bekend. Het ging toen vooral om bier gebrouwen uit rijst of andere granen. Bieren in de westerse stijl zijn er gekomen in de Britse tijd. Toch drinkt slechts een op de vijf Indiërs regelmatig bier, maar dat is nog heel veel. Bovendien stijgt de vraag door de economische ontwikkeling waardoor steeds meer mensen bier kunnen kopen. Vooral jonge ondernemers en druk bezette werknemers van groeibedrijven drinken steeds meer bier.

Meest gelezen