Video player inladen ...

De Vriendt (Groen): "Oostende is de speeltuin van bouwpromotoren, de Oosteroever is hun pretpark" 

Niet iedereen is tevreden met de bouw van luxe-appartementen op de Oosteroever in Oostende. Dat wordt in volle aanloop van de lokale verkiezingen nog eens duidelijk. "Oostende is de speeltuin van bouwpromotoren, de Oosteroever is hun pretpark", schiet Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt op het stadsbestuur, in een debat tijdens het programma "Iedereen kiest". "We moeten geen stad zijn die enkel voor arme mensen is. Ook niet voor rijke mensen, maar voor iedereen", reageert burgemeester Vande Lanotte (SP.A).

Er wordt stevig gebouwd op de Oosteroever in Oostende. In een straal van drie kilometer worden de volgende jaren 5000 nieuwe appartementen opgericht. Sommige daarvan zijn luxe-appartementen. En niet iedereen is daar fan van. Het "maritieme karakter" van Oostende moet al eens wijken voor de bouwprojecten, klinkt het. En met de lokale verkiezingen in aantocht, klinkt die kritiek des te luider. 

"Oostende wordt volgebouwd", vindt lijsttrekker voor Groen Wouter De Vriendt. "De coalitie van Vande Lanotte en Tommelein heeft dat toegelaten, de afgelopen twaalf jaar", wijst hij naar het huidig stadbestuur van SP.A, Open VLD en CD&V. "Oostende is de speeltuin van bouwpromotoren, de Oosteroever is hun pretpark", klinkt het sloganesk. "De site van de Oosteroever moest opgewaardeerd worden, maar niet op deze manier. Wij willen een bouwstop op dure appartementen, en willen leegstand renoveren." 

Ik zie niet in waarom een socialist in Oostende geen stadsdeel mag hebben voor mensen die wat meer kunnen betalen

Burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte (SP.A)

"We investeren in sociale woningen en betaalbare woningen. Maar ook in dure woningen, ja", verdedigt burgemeester Vande Lanotte het beleid. Hij trekt zondag met een Stadslijst naar de kiezer. "We hoeven geen stad te zijn die er enkel is voor arme mensen. Ook niet voor rijke mensen of voor de middenklasse, maar voor iedereen", zegt Vande Lanotte. "Ik zie niet in waarom een socialist in Oostende geen stadsdeel mag hebben voor mensen die wat meer kunnen betalen."

Divers of luxueus?

Dat het aanbod van woningen in Oostende zo divers zou zijn, daar is de oppositie het niet mee eens. "Het project aan de Oosteroever is veel te eenzijdig", vindt Björn Anseeuw van N-VA. "Jonge mensen vinden daar nooit hun plek."

Niet waar, zegt Bart Tommelein, die de lijst van Open VLD in Oostende trekt. "Aan de Oosteroever zitten er ook woningen bij van minder dan 200.000 euro. Dat is perfect betaalbaar", verdedigt hij het beleid. "Als we alleen maar sociale woningen moeten bouwen, komt we nooit aan een sociale mix."  

Bekijk hier het volledige debat

Video player inladen ...