Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Internationaal Muntfonds waarschuwt VS en China voor gevolgen van handelsoorlog voor derden

IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft Amerika en China opgeroepen om een punt te zetten achter hun handelsconflict. Zoniet dreigt dat de hele wereldeconomie mee te sleuren, waarschuwt ze. VS-president Donald Trump lijkt alleszins niet van plan om te stoppen.

Enkele uren na een ernstige aardbeving in de buurt is in het luxeresort Nusa Dua op het Indonesische eiland Bali de top van het Internationaal Muntfonds (IMF) en de Wereldbank begonnen. Er nemen 19.000 mensen aan deel.

IMF-topvrouw Christine Lagarde pakte fors uit met een waarschuwing aan de Verenigde Staten en China die elkaar voor honderden miljarden dollar aan handelstarieven hebben opgelegd. Dat heeft de voorbije dagen de financiële markten fors in het rood geduwd en weegt ook op investeringen. De aandelenmarkten in Azië staan nu op het laagste peil in 19 maanden, de beurs van Wall Street in New York op het laagste niveau in acht maanden.

Die handelsoorlog berokkent schade aan beide grootmachten, maar ook aan derde landen, waarschuwt Lagarde, die ook bezorgd is over de kapitaalvlucht uit opkomende economieën zoals Argentinië en Pakistan die bij het IMF zijn komen aankloppen voor noodkredieten. Er zouden er nog andere kunnen volgen.

Inzake de beschuldiging van president Trump dat China de eigen munt, de yuan, kunstmatig laag houdt, leek Lagarde eerder Peking bij te vallen. Tussen maart en augustus is de Chinese yuan met 8% in waarde gedaald tegenover de dollar. De groeiende kloof tussen de twee munten is vooral het gevolg van de renteverhoging in de VS, zegt Lagarde. Tegenover de andere belangrijke munten is de yuan veel minder in waarde verlaagd.

Voorzitter Kim Yong-kim van de Wereldbank beloofde Indonesië financiële steun om na de zware aardbevingen op Lombok en Sulawasi scholen, ziekenhuizen, wegen, woningen en andere infrastructuur opnieuw op te bouwen.

Trump bedreigt China met nog meer tarieven

President Trump heeft op de tv-zender Fox News gezegd dat zijn handelstarieven China pijn hebben gedaan en dat hij nog veel meer kan doen. "Zij leefden veel te lang veel te goed en dachten dat de Amerikanen een dom volk waren. Wij zijn geen dom volk, maar hadden slechte leiders inzake handel", zei Trump.

De president lijkt dus niet van plan om zich verzoenend op te stellen tegenover China of andere handelspartners. Kort na de mededelingen van Lagarde en Trump zijn de Amerikaanse beurzen opnieuw fors in het rood gegaan.

Dat is vervelend voor Trump die altijd fier was dat de aandelenkoersen op een historisch niveau stonden, maar nu blijkbaar afkalven. Zelf legt hij de schuld daarvoor bij de centrale bank Federal Reserve omdat die de rente verhoogt. De Fed werkt echter autonoom en staat niet onder het bevel van de president.

Meest gelezen