AFP or licensors

Italiaanse parlement keurt financieringswet van populistische regering goed

Het Italiaanse parlement heeft donderdag de herziene financieringswet, voorgesteld door de populistische regering, goedgekeurd. De wet bevat de door de Europese commissie bekritiseerde begrotingsdoelstellingen voor 2019.  

De Italiaanse regering ligt onder vuur omdat ze het begrotingstekort de volgende jaren op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wil houden. De vorige regering ambieerde een veel kleiner begrotingstekort. Bovendien gaat de 2,4 procent in tegen de Europese begrotingsregels.


"We zijn overtuigd van wat we doen, we zijn heel sereen en vastberaden", aldus premier Giuseppe Conte na de stemming. "Er was wat kritiek, maar ook echt positieve signalen, zoals dat van de Amerikaanse Financiënminister Steven Mnuchin. Hij kent de heel stevige fundamenten van onze economie goed."

Europees commissaris voor Financiën Pierre Moscovici herhaalde donderdag zijn kritiek op de Italiaanse plannen. "Een begroting die de schuld doet toenemen, dat is een begroting die niet goed is voor het volk", aldus Moscovici.

Het Italiaanse begrotingsvoorstel moet maandag aan Brussel voorgelegd worden.