Kan de aarde 10 miljard mensen te eten geven? Onderzoekers denken van wel, onder voorwaarden

Ja, in principe kan het. Maar we gaan onze etensstijl drastisch moeten aanpassen en vooral minder vlees eten. Een studie die gepubliceerd is in het vakblad Nature heeft onderzocht of de aarde het nog aankan om iedereen van eten te voorzien als we met 10 miljard mensen zijn in 2050 - zoals prognoses aangeven - zonder de milieugrenzen te overschrijden.  

Het is de eerste studie die onderzocht heeft hoe voedselconsumptie de grenzen van onze planeet kan aantasten, en wanneer het de vitale ecosystemen van de aarde in gevaar kan brengen.

En er is hoop. Experts van de universiteit van Oxford die het onderzoek hebben geleid, zeggen dat het een delicate evenwichtsoefening wordt als we met 10 miljard zijn, maar dat het in principe kan: "Geen enkele oplossing op zich is voldoende om te vermijden dat we de grenzen van wat de aarde aankan overschrijden. Maar als we verschillende oplossingen combineren, dan is het mogelijk om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier eten te blijven geven", zegt Marco Springmannn, die het onderzoek in Oxford leidde.  

We moeten met z'n allen de switch maken

Maar het zal niet zomaar gaan. We moeten daarvoor

  • meer plantaardig gaan eten en dus veel minder vlees. We moeten veel meer flexitariër worden - vegetariër of veganist is natuurlijk nog beter. Daardoor zal de uitstoot van broeikasgassen dalen. Onderzoekers stellen speciale programma's in scholen en bedrijven voor, en incentives op het vlak van prijs en via labels op de verpakking. 
  • voedselverlies en -verspilling halveren. Nu gaat nog te veel voedsel verloren, en we gooien zelf nog te veel voedsel weg. Die verliezen met de helft reduceren, kan de impact op het milieu met een zesde verminderen.  
  • de landbouwtechnieken verder perfectioneren. Daardoor kan de druk op de beschikbare landbouwgebieden, het gebruik van drinkwater en van meststoffen omlaag. 

Impact op milieu kan met 50 tot 90 procent stijgen als het niet lukt

Als we hier niet in slagen, dan zal de impact van onze voedselproductie op het milieu tegen 2050 toenemen met 50 tot 90 procent, net omdat de bevolking zo sterk zal aangroeien - we zijn nu met ongeveer 7,6 miljard. 

Wat het rapport als oplossing opsomt, daar zijn nu we al mee bezig. "Maar de omschakeling gaat veel te traag, en we hebben wereldwijde samenwerking nodig", zegt Springmann.