Lorin Parys (N-VA Leuven): "Uplace is van de baan"

"Het is duidelijk dat het dossier van Uplace van de baan is", zegt Lorin Parys, lijsttrekker van N-VA in Leuven. Opvallend, want Parys was zelf tot 2013 de COO van Uplace. Gisteren vernietigde de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning voor de bouw van het shoppingcomplex Uplace in Machelen.

"Zal de N-VA nu nog verder aandringen op de realisatie van Uplace? En kan de partij daarbij rekenen op de "ex-operational officer" Lorin Parys?" Dat vroeg burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A) zich vandaag af. 

Gisteren vernietigde Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen nog de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het shoppingcomplex in Machelen. "Een finale doodsteek voor een achterhaald project", zeiden milieuorganisaties. En dat lijkt nu te kloppen. 

In een reactie op Tobback zegt de lijsttrekker van N-VA Lorin Parys dat voor hem het dossier Uplace "van de baan is". "Mijn focus ligt al een tijdje op hoe we samen met alle betrokken partijen in Leuven de middenstand kunnen versterken", zegt Parys. 

Opening naar Zweedse coalitie in Leuven?

De uitspraken over Uplace komen uiteraard niet toevallig enkele dagen voor de lokale verkiezingen. Na 24 jaar stopt SP.A-ancien Tobback als burgemeester van Leuven. Hij noemde de uitspraak van de Vlaamse Raad "het mooiste afscheidscadeau dat men hem, en tegelijk ook de stad Leuven, in deze periode nog kon aanbieden". Leuven voert al langer een protest tegen de komst van Uplace, omdat de stad concurrentie vreest met het eigen handelscentrum. 

De uitspraak van de Vlaamse Raad is het mooiste afscheidscadeau dat men mij in deze periode nog kon aanbieden

Burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A)

Nu Tobback stopt als burgemeester, ligt de politieke toekomst van de studentenstad volledig open. De strijd om de sjerp gaat vooral tussen de socialistische lijsttrekker Mohamed Ridouani en Lorin Parys van N-VA. Al ziet ook ervaren schepen Carl Devlies (CD&V) zijn kans nu schoon.

Ridouani (SP.A) weigert een coalitie met N-VA, en wil vooral het gesprek aangaan met CD&V en Groen. Dan is het voor N-VA vooral kijken naar een centrumrechtse coalitie met CD&V en Open VLD. Een "Zweedse coalitie", zoals dat heet.

Eerder had CD&V-lijsttrekker Carl Devlies al aangegeven dat hij niet in coalitie treedt met partijen die Uplace blijven steunen. Open VLD ging daar meteen mee akkoord. En met de uitspraak van Parys lijkt die centrumrechtse coalitie dus nog beter mogelijk.