Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nu al 118 dodelijke slachtoffers door uitbraak van ebola in het oosten van Congo

De Congolese overheid dreigt met strafmaatregelen tegen mensen die hulpverleners aanvallen of die de preventierichtlijnen niet naleven. De bestrijding van de ziekte wordt bemoeilijkt door de onveiligheid in het gebied waar tal van rebellengroepen actief zijn.

Het ebolavirus heeft al een tijdje het oosten van Congo in zijn greep. Er zijn nu al 118 doden gevallen, onder hen drie kinderen. In totaal zijn zeker 83 van hen overleden aan de ziekte en de anderen "erg waarschijnlijk". Er zijn ook zeven nieuwe ziektegevallen bekend, waarvan zes in de stad Beni.

De ziekte werd begin augustus opgemerkt en heeft zich sindsdien verspreid. Er is ook goed nieuws: 51 mensen zijn genezen en in totaal zijn meer dan 15.000 mensen gevaccineerd.

Er zijn nu ook nieuwe richtlijnen uitgevaardigd: zo moet elk verdacht geval gemeld worden en moet de patiënt naar speciale centra worden overgebracht. Wie stiekem zieke mensen verbergt, kan gestraft worden. De overheid dreigt ook met strenge straffen tegen mensen die geweld plegen tegen hulpverleners.

De bestrijding van de ziekte wordt bemoeilijkt door de onveiligheid in het gebied. Onder meer de rebellengroep ADF heeft burgers vermoord, maar ook het leger treedt vaak erg hardhandig op.

Herbekijk hieronder de explainer "Ebola: wat is het? Waar komt het vandaan? Wat doet het met een lichaam?"