"Oostende verkoopt zijn maritieme ziel aan projectontwikkelaars"

De Koningin der badsteden staat vol bouwkranen: in een straal van drie kilometer worden er de komende jaren duizenden appartementen bijgebouwd. En dat gaat er bij honderden Oostendenaren moeilijk in. "De stad verliest haar maritieme ziel en geeft unieke sites in handen van projectontwikkelaars", horen we aan de ene kant. "Oostende mag blij zijn dat we de stad nieuw leven inblazen", zeggen ze aan de andere kant. 

In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober, trekt VRT NWS twee weken lang door Vlaanderen. We houden halt in acht centrumsteden en gaan er telkens op zoek naar een pijnpunt. Wat weten we niet? Waar loopt het moeilijk? Waar liggen bewoners wakker van? Vandaag trekken we naar Oostende. We debatteren er vanavond over in Iedereen Kiest, om 22.05 uur op Eén met burgemeester Johan Vande Lanotte (Stadslijst), Wouter Devriendt (Groen), Bart Tommelein (Open VLD) en Björn Anseeuw (N-VA).

Het is 7 uur ’s morgens. We komen aan op de Oosteroever van de Koningen der Badsteden. De vissersboten sijpelen binnen na een nacht op zee en Marie van Het Végétje doet haar cafédeur open voor de eerste klanten. Haar café is al decennialang dé plek bij uitstek waar vissers samenkomen om te bekomen van een lange nacht, te pochen met hun vangst, garnalen te eten en bier te drinken.

Bouwkranen en drilboren

Maar dat is nu gedaan. Het café wordt omsingeld door bouwkranen en drilboren en gaat deze maand nog tegen de vlakte. Bouwpromotoren hebben hun oog laten vallen op de Oosteroeversite en hebben grootse plannen met hun nieuwe stad aan zee. In een straal van drie kilometer worden de volgende jaren 5000 nieuwe appartementen gebouwd.  “Wij willen voor de mensen een site ontwikkelen die voldoet aan de noden van vandaag: grote terrassen, hoge plafonds, mooie uitzichten en veel comfort, zodat ze niet veel moeten inboeten als ze van hun woning naar een appartement komen”, legt projectontwikkelaar Bart Versluys ons uit.

Wij willen een site ontwikkelen die voldoet aan de noden van vandaag, zodat ze niet veel moeten inboeten als ze van hun woning naar hun appartement komen. 

Videospeler inladen...

In het café van Marie hebben ze het zeer moeilijk met de ambitieuze bouwplannen en voelen de vissers zich in de steek gelaten. ”Ze zijn de vissers hier moe, we worden gewoon weggeduwd”, zegt William. We mogen met onze boten niet meer aanmeren aan de kade, we passen waarschijnlijk niet meer in het decor. Ze willen hier alleen nog maar chique appartementen met een mooi terras, een deftige bistro en het jachtje voor de deur. Maar ja, wat moeten we doen, tegen het grote kapitaal kan je niet op.”

Wat moeten we doen? Tegen het grote kapitaal kan je niet op. 

Videospeler inladen...

Een andere stad

“Oostende is een andere stad geworden.” Dat zegt Martin Heylen, die 10 jaar geleden in Oostende kwam wonen uit liefde voor de stad, de visserij en het culturele aanbod. “Hier op de Oosteroever kwam ik luisteren naar de geluiden van de vuurtoren, de haven en de vissersnetten. Maar Oostende is een andere stad geworden. Alles draait rond shoppen, toerisme, cultuur en entertainment. Dat brengt veel op voor de stad en de politiek vaart daar goed bij, maar de visserij blijft verweesd achter.”

Videospeler inladen...

Bewuste verloedering?

“Dit was een doodse site. Oostende mag blij zijn dat wij dit gebied nieuw leven inblazen”, horen we bij Bart Versluys, die ons trots rondleidt in een nieuw appartement op de twaalfde verdieping. “Klopt niet”, zeggen Johan Smalle en Serge Vanhee, die tien jaar geleden de vzw “Oosteroever” oprichtten en al jaren vechten tegen de bouwwoede op de site.

“Het stadsbestuur heeft deze plek bewust laten verloederen. Ze hebben er jarenlang niet meer in geïnvesteerd, ze reiken geen vergunningen meer uit en boycotten de lokale economie en culturele initiatieven.”

De VZW lijstte op wat er allemaal gebeurde op de site, maar kreeg naar eigen zeggen geen gehoor bij het bestuur. “Ze hebben het bestaande weefsel kapot gemaakt en de rest van Oostende wijsgemaakt dat hier niets meer was. De stad had zich met deze site op de wereldkaart kunnen zetten. Maar het is een banale invulling geworden. Het simpel dichtbouwen, onder druk van immobiliën.”

Het is een banale invulling geworden. Het simpel dichtbouwen, onder druk van immobiliën. 

Videospeler inladen...

Volgens VZW Oosteroever, die ondertussen al meer dan 500 leden telt, verkoopt de stad haar maritieme ziel aan de immosector. “Deze unieke site wordt het speelterrein van bouwpromotoren. Regels worden hier gemaakt in functie van wat bouwpromotoren het beste uitkomt. Ze zetten hier gewoon een nieuwe luxewijk neer die geen rekening houdt met de maritieme omgeving. Het wordt een spookstad vol tweedeverblijvers.”

“Belachelijk”, noemt Bart Versluys deze kritiek, waarna hij vol ambitie uitlegt wat zijn plannen zijn. “We beginnen van nul en hebben veel vrijheid. Hier komen allemaal aantrekkelijke topzaken die zich in deze nieuwe stad willen ontwikkelen: quality attracts quality. Het is een natte droom om dit te kunnen ontwikkelen. We geven het voorbeeld hoe de stad moet evolueren in de toekomst. Van nostalgie kan je niet leven, de toekomst die wij hier maken, zal ook goed zijn. En de mensen die klagen dat dit enkel voor de rijke beleggers is, neem ik graag mee naar onze projecten in Knokke, die een tienvoud kosten van wat we hier doen in Oostende.”

Van nostalgie kan je niet leven, de toekomst die wij hier maken, zal ook goed zijn. 

Bart Versluys

Meest gelezen