Video player inladen...

Balans na orkaan Michael: minstens 6 doden, enorme ravage

De orkaan Michael heeft in het zuidoosten van de VS dood en vernieling gezaaid. Er vielen minstens zes doden, zo blijkt uit een tussentijdse balans. Intussen zijn duizenden soldaten en hulpverleners aan de slag gegaan om inwoners te helpen met puin ruimen en de stroom te herstellen. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Michael was een orkaan van categorie vier, de op één na hoogste categorie, met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Het NHC, het nationaal orkaancentrum in de VS, bestempelde Michael als "extreem gevaarlijk". De orkaan kwam woensdag aan land in de buurt van Panama City in Florida en trok nadien richting noorden, een spoor van vernieling achterlatend.

In Gadsen, in de staat Florida, stierven vier mensen. Eén man kwam er om het leven doordat een boom op zijn huis viel. In Georgia stierf een 11-jarig meisje toen een carport door het dak van haar woning viel. In North-Carolina stierf een man in zijn wagen.

Het is intussen gestopt met regenen en dus wordt de ravage stilaan duidelijk. Veel gebouwen zijn verwoest, straten staan onder water en liggen vol omgevallen bomen, afgerukte daken en stukken glas. In de havens zijn boten tegen elkaar geramd. Honderdduizenden gezinnen zitten zonder stroom.

Michael is de eerste categorie 4-orkaan die het noordwesten van Florida heeft getroffen sinds de metingen begonnen in 1851. Inmiddels is Michael een tropische storm.

Meest gelezen