Video player inladen ...

Orkaan Michael trekt een spoor van vernieling door de Amerikaanse staten Florida en Georgia

Orkaan Michael heeft lelijk huisgehouden in de zuidelijke Amerikaanse staten Florida en Georgia. Er is sprake van twee doden. Bijna een half miljoen huizen zitten zonder stroom. Veel kuststadjes zijn overstroomd en woningen zijn gereduceerd tot puin. Intussen is de orkaan wel afgezwakt.

Gisterenavond is orkaan Michael aan land gegaan in Mexico Beach, een kustplaats in de Amerikaanse staat Florida.  De orkaan van categorie 4 haalde windsnelheden tot 250 kilometer per uur en bracht een stormvloed mee van bijna vier meter boven het gewone peil.

Binnen de kortste keren stonden de wijken langs de kustlijn volledig onder water. Het water steeg even hoog als de daken van de huizen.  De ravage is enorm. Door rukwinden werden er ook daken weggeblazen, bomen ontworteld en elektriciteitspalen afgerukt. Als gevolg zitten honderdduizenden gezinnen in Florida, Georgia en Alabama zonder stroom. 

(Lees verder onder de beelden)

AFP or licensors
Video player inladen ...

 400.000 mensen hadden het bevel gekregen het kustgebied te verlaten, maar niet iedereen heeft dat gedaan.  De gouverneur van Flordia, Rick Scott, zegt dat hulpverleners al volop zoeken naar mensen die achtergebleven zijn in het rampgebied. Meer dan 4.000 reddingswerkers zijn opgeroepen en de Amerikaanse overheid belooft ook nog extra hulp. President Trump heeft de noodtoestand afgekondigd in de staat Florida. Daardoor kunnen er snel mensen en materiaal naar de getroffen regio overgevolgen worden. 

De hevige regen en de rukwinden hebben tot nu toe twee mensenlevens geëist. In Florida is een man omgekomen toen er een boom op zijn huis viel in het plaatsje Greensboro.  In de staat Georgia melden de hulpdiensten dat er een 11-jarig meisje overleden is. Ze raakte bedolven toen er iets op het dak van haar huis neerstortte.

Orkaan Michael is intussen afgezwakt tot categorie 1. De orkaan haalt wel nog gevaarlijke windsnelheden en er wordt ook nog overvloedige regen verwacht. Michael trekt nu noordwaarts over Georgia richting South Carolina. Daar is minder dan een maand geleden ook al orkaan Florence voorbijgeraasd.

AFP or licensors
AFP or licensors