"Kans op politieke toppost voor Verhofstadt na Europese verkiezingen niet groot"

Na de Europese verkiezingen van mei volgend jaar moet er een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie gekozen worden en een nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. In alle Europese partijen worden kandidaten naar voor geschoven. Bij de liberalen van ALDE is fractieleider Guy Verhofstadt geïnteresseerd, maar volgens de politieke website Politico staat de rol van Verhofstadt binnen de fractie onder druk.

Volgens Politico zou de Nederlandse liberale premier Mark Rutte dicht bij een akkoord staan met de Franse president Emmanuel Macron om na mei volgend jaar samen een  Europese fractie te vormen. Macron zou ook graag de Spaanse partij Ciudadanos bij die groepering betrekken. Een dergelijke alliantie zou het gewicht van de Europese liberalen flink verhogen tot de op een na grootste Europese formatie.   

De vraag is welke rol Verhofstadt in die verruimde fractie kan bekleden. Volgens Politico wordt de 65-jarige Belg door sommige liberalen gezien als een lid van de club van oudere persoonlijkheden, samen met Jean-Claude Juncker en parlementsvoorzitter Antonio Tajani, die onder elkaar de postjes verdelen.  Hij zou te veel aan zijn eigen positie denken en de oprichting van een fractie van nieuwe Europese leiders in de weg staan.  

Spitzenkandidat

Bij de Europese liberalen heeft zich nog niemand openlijk uitgesproken als "spitzenkandidat", of boegbeeld voor de verkiezingen die dan eventueel voorzitter van de Europese Commissie zou worden.  De naam van Rutte wordt genoemd en naar verluidt zou Macron graag de Deense commissaris Margrethe Vestager naar voor schuiven. De Franse president zou ook graag het woord liberaal uit de naam van de fractie halen, iets wat geen onoverkomelijk probleem zou zijn. Nog een punt van overeenkomst tussen Macron en ALDE is dat beiden af willen van  de automatische koppeling van grootste Europese fractie en voorzitter van de Europese Commissie.

Al staat de positie van Verhofstadt onder druk, toch ziet het er niet naar uit dat zijn rol meteen uitgespeeld is. Hij zal zich in ieder geval weren en minstens tot de verkiezingen van volgend jaar, waarna er nieuwe fractieleiders moeten worden gekozen, prominent aanwezig blijven.