Videospeler inladen...

De eindbalans van "Jij Kiest": dit is wat u wil veranderen en wat politici beloven eraan te doen

Wat wil u veranderen in uw stad of gemeente? Wat denken de kandidaat-politici ervan? Waar ligt u, samen met vele andere Vlamingen, wakker van? Dit is de eindbalans van jijkiest.be, de site van VRT NWS waarop de afgelopen maanden duizenden voorstellen zijn binnengekomen van mensen die iets willen veranderen in hun stad of gemeente.

1. Wat u wil veranderen

Klik hieronder op uw gemeente en ontdek wat het populairste voorstel is.

2. Wat politici beloven

Klik hieronder op uw gemeente en ontdek welk voorstel de meeste reacties heeft gekregen van politici.

3. Wat de Vlaming wil

Sinds de lancering halfweg juni werden exact 8.158 voorstellen ingediend. Bekijk hieronder welke thema's het populairst zijn op jijkiest.be.

Het populairste thema
  • Mobiliteit en verkeersveiligheid is de onbetwiste aanvoerder van de top 5. De nummer 1 is goed voor 42% van alle voorstellen. Uit deze voorstellen blijkt duidelijk dat de indieners vooral begaan zijn met de veiligheid van de zwakke weggebruiker. Fietsers en voetgangers worden onvoldoende beschermd in ons verkeer, en dat moet anders.
  • Netheid en infrastructuur komt op de tweede plaats, zo’n 16% van alle voorstellen. In het bijzonder gaat het hier over beter onderhoud van de infrastructuur, en de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Vooral dat laatste is voor vele Vlamingen op “Jij Kiest” een doorn in het oog. "Gedaan met sensibiliseren, tijd om te penaliseren", klonk het geregeld. Kortom, vervuilers harder aanpakken.
  • Natuur en duurzaamheid sluit de top 3 af, met 11% van de voorstellen. “Meer groen” was de vaakst terugkerende slogan. Het grijze Vlaanderen mag gerust weer wat groener kleuren, en dat liever vandaag dan morgen.
  • De categorie Andere komt op de vierde plaats, met 8% van de voorstellen. Zoals de naam al wat weggeeft, komen in "Andere" heel wat diverse onderwerpen aan bod. Zo zijn daar voorstellen terug te vinden over dierenwelzijn, fusies, belastingen en kunst in het straatbeeld.

Op de vijfde plaats staat Samenleven, goed voor 7% van de voorstellen. Samenleven gaat, zoals de naam ietwat verraadt, over samen leven met onze buren en naasten. Zaken zoals de luchtkwaliteit, gemeenschapstuintjes en de overkoepelende vraag naar meer verbondenheid met onze buren komen hier aan bod.

4. Wie de voorstellen doet

De ruim 8.000 voorstellen werden door Vlamingen en Brusselaars van alle slag ingediend. Man of vrouw, jong of oud... elk is vertegenwoordigd op "Jij Kiest". Toch kunnen we op basis van de statistieken een profiel opstellen van dé "Jij Kiest"-indiener. Deze prototypische "Jij Kiest"-indiener is een Antwerpse man van 61+, want:

  • 73% van de voorstellen is ingediend door mannen.
  •  Meer dan 25% van de indieners is ouder dan 61 jaar.
  • In Antwerpen werden het meeste aantal voorstellen ingediend, met Gent en Leuven op de respectievelijk 2e en 3e plaats.  

5. Waar de voorstellen zijn gedaan

Net geen 4 maanden "Jij Kiest", dat is goed voor exact 8.158 voorstellen in 317 gemeenten en steden. Op twee gemeenten na (Herstappe en Sint-Pieters-Woluwe) werden in Vlaanderen overal voorstellen ingediend. Bovenstaande heatmap toont duidelijk aan in welke regio's in verhouding meer voorstellen zijn gedaan dan in de rest van Vlaanderen: de regio's rond Antwerpen en Leuven. 

Meest gelezen