Video player inladen ...

Mathias De Clercq staat in de kijker op slotcongres van Open VLD in Gent

Bij de lokale verkiezingen komende zondag heeft de Open VLD de ambitie om twee extra burgemeesters te leveren in de centrumsteden. Alle ogen zijn daarvoor op Mathias De Clercq gericht, lijsttrekker van Open VLD in Gent. En dan was te merken op het slotcongres van de liberalen in Gent. Oud-premier Verhofstadt noemde De Clercq zelfs "de ware erfgenaam van paars". 

De ambities van Open VLD voor de lokale verkiezingen liggen hoog. Open VLD het aantal burgemeesters in de centrumsteden verdubbelen, van twee naar vier. Daarvoor kijken de liberalen naar Oostende, waar minister Bart Tommelein burgemeester wil worden, maar toch ook vooral naar Gent, met lijsttrekker Mathias De Clercq. 

Op het slotcongres van de liberalen deze avond staat De Clercq dan ook in de kijker. Voormalig premier en lijstduwer in Gent Guy Verhofstadt noemt hem "de ware erfgenaam van paars". In zijn speech haalt Verhofstadt ook uit naar "zij die denken dat je een stad met tweets en spierballengerol kan besturen." "Misschien is dat in Antwerpen zo, maar niet in Gent", voegt hij er nog aan toe. 

De Clercq positief over beleid

De partij van De Clercq zetelt momenteel ook al in het stadsbestuur van Gent, samen met het kartel van SP.A en Groen. Op het slotcongres looft hij het beleid van de liberale schepenen de afgelopen jaren.  "De departementen die wij in handen hebben, boeken resultaten", zegt De Clercq. "16.000 nieuwe jobs, een nieuwe sluis in Terneuzen en een historische havenfusie en een recordaantal starters", somt hij op.

Schepen Christophe Peeters roemt hij om de Gentse stadsfinanciën. "De volgende bestuursploeg erft een budget van 540 miljoen euro om te investeren, met de laagste belastingen van alle centrumsteden." Schepen Sofie Bracke bedankt hij voor de modernisering van de dienstverlening en de vereenvoudigde administratie. "Dit willen we doortrekken naar alle departementen want er is veel werk op het vlak van wonen en armoedebestrijding. 

Een glas om te vullen

Ook partijvoorzitster Gwendolyn Rutten hield een speech op het slotcongres. Daarin vraagt ze om een positieve houding. "Bij sommigen is het glas half vol, bij anderen half leeg. Wij zien een glas om te vullen." Wanneer daarop een glas in de stille zaal breekt schiet de Open VLD-voorzitter in de lach. "Maar dat glas is kapot." 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het journaal": 

Video player inladen ...