Video player inladen ...

Te weinig reumaspecialisten, koepel trekt aan alarmbel

In de toekomst zullen er te weinig reumatologen zijn in ons land. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie. De organisatie wil dat meer geneeskundestudenten de specialisatie reumatologie kiezen.

Elk jaar kiezen maar 5 tot 10 geneeskundestudenten voor de specialisatie reumatologie. "Zo kunnen lang niet alle reumatologen die binnenkort met pensioen gaan, vervangen worden", waarschuwt de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR).

Ambassadeur-reumatologen

Om het beroep te promoten bij studenten vraagt de vereniging dat geneeskundestudenten sneller en vaker in contact worden gebracht met reumatologie. "Na een specialisatie inwendige geneeskunde van drie jaar moeten de studenten kiezen voor een subspecialisatie. Maar de meeste internisten in opleiding komen niet in contact met reumatologie, waardoor ze er niet aan denken om zich er verder in te bekwamen", zegt professor reumatologie Bernard Lauwreys van de UCL.

De KBVR wil daarom ambassadeur-reumatologen naar voren schuiven en ook meer reumatologen aanmoedigen om stageplaatsen aan te bieden.

Quota aanpassen

Daarnaast wil de vereniging een uitzondering op de geldende quota voor het aantal geneeskundestudenten dat mag starten in de specialisatie. "Het aantal studenten dat een specialisatie inwendige geneeskunde mag aanvatten is beperkt per universiteit. Als studenten, wanneer ze starten met de specialisatie internet,  duidelijk maken dat ze zich verder willen specialiseren in reumatologie, dan zou het aantal studenten internist ook opgetrokken kunnen worden", klinkt het bij de KBVR.

In ons land klaagt 1 op de 5 inwoners over reuma, 1 op de 1.000 kinderen lijdt aan kinderreuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 acute en chronische reumatische aandoeningen die het bewegingsstelsel en het bijbehorende bindweefsel aantasten.