James Arthur Photography

Termont schrijft in open brief aan Gentenaars: "Geef uw voorkeurstem aan Rudy Coddens"

Afscheidnemend Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) richt zich op drie dagen voor de lokale verkiezingen in een open brief tot de Gentenaars. Daarin roept hij de inwoners van de Arteveldestad op om te stemmen op het kartel SP.A-Groen, in het bijzonder door voorkeurstemmen uit te brengen voor kandidaat-burgemeester Rudy Coddens (SP.A).

Termont neemt straks na 12 jaar afscheid van de burgemeesterssjerp in Gent, 42 jaar lang heeft hij in de gemeenteraad gediend. "Maar de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande zondag zijn de belangrijkste die ik in mijn lange carrière heb meegemaakt", schrijft de Gentse burgervader in zijn open brief.

Twee keuzes

Volgens Termont staan de Gentenaars zondag voor "een keuze tussen een sociaal-duurzame en progressieve stad, waar het kartel SP.A-Groen voor staat, of een gesloten, conservatieve samenleving waarin rechts het voor het zeggen heeft".

Burgemeester en lijstduwer Termont stelt dat Gent de afgelopen 30 jaar "een progressieve, actieve en mooie stad" geworden is. "En het kartel SP.A-Groen is de enige waarborg om het beleid in Gent in dezelfde richting verder te laten gaan", luidt de oproep van Termont om op het kartel te stemmen.

Voorkeurstem voor SP.A

Verder in de brief vraagt Termont ook expliciet om lijsttrekker Rudy Coddens te steunen "door hem uw voorkeurstem te geven". "Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat hij een schitterende burgemeester zal zijn", klinkt het. Daarbij valt op te merken dat voorkeurstemmen voor Coddens natuurlijk rechtstreeks in het bakje van de SP.A'er vallen, ook in het geval een kiezer tegelijk een lijststem zou geven aan het kartel met Groen. 

Op de man

In de brief hekelt Termont wat hij zelf "persoonlijke verdachtmakingen en stemmingmakerij" noemt. Hij wil het naar eigen zeggen over de inhoud hebben. Dat laatste is mogelijk een verwijzing naar Siegfried Bracke. Die wees in het programma "Iedereen kiest" op de persoonlijke verantwoordelijkheid van Termont voor de slechte staat van sommige sociale woningen in Gent, een debat dat daar de verkiezingen sterk beheerst. 

Een reactie van Bracke bleef dan ook niet uit. Enkele uren later komt het oppositielid met een eigen "Open brief aan de Gentenaars". Volgens Bracke is Termont geen slachtoffer van "persoonlijke verdachtmakingen en stemmingmakerij", maar "van inhoud". Hij herhaalt dat Termont volgens hem "de verantwoordelijkheid doorschuift" in het debat over de sociale woningen in Gent.