Topscheidsrechter Bart Vertenten aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping

In het gerechtelijk onderzoek naar competitievervalsing en witwassen in het Belgische voetbal is topscheidsrechter Bart Vertenten aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. Dat heeft VRT NWS vernomen uit het gerechtelijk onderzoek. 

Bart Vertenten, een 30-jarige topscheidsrechter uit de Jupiler Pro League, is door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij werd woensdag opgepakt omdat er aanwijzingen zijn dat hij met spelersmakelaar Dejan Veljkovic afspraken gemaakt zou hebben om wedstrijden in de eerste voetbalklasse te beïnvloeden, ten voordele van KV Mechelen.

Het zou gaan om de mogelijke beïnvloeding van minstens twee wedstrijden in de degradatiestrijd op het einde van het afgelopen voetbalseizoen. In twee wedstrijden maakte Vertenten opvallende fouten: eerst gaf hij KV Mechelen een erg lichte strafschop tegen Charleroi (die slecht getrapt werd dor Mats Rits, een speler van Veljkovic, red.). Daarna wees hij onterecht naar de strafschopstip in een match tussen Antwerp en Eupen, een concurrent van KV Mechelen. 

Spelersmakelaar Veljkovic zou ook gebeld hebben naar verschillende krantenjournalisten om Vertenten goede scores te geven, zodat hij ondanks de fouten toch nog geloofwaardig zou zijn. Vertenten werd eerder vandaag al samen met zijn collega Delferiere levenslang geschorst door de voetbalbond.

Zopas is vernomen dat Vertenten aangehouden blijft. Dat heeft zijn advocaat bevestigd bij het verlaten van het gerechts­gebouw in Tongeren. Bij het verlaten van het gerechtsgebouw wou advocaat Johnny Maeschalck niet veel kwijt. "Mijn cliënt is aangehouden voor verder onderzoek en we moeten afwachten nu." Meer commentaar wilde hij niet geven.

In Tongeren zijn de verhoren nog steeds bezig. Die zullen nog de hele nacht in beslag nemen, zo klinkt het bij de aanwezige advocaten. Nog vijf verdachten moeten voor 6 uur vrijdagochtend voor de rechter verschijnen. Het is een race tegen de tijd omdat de opgepakten maar tot 6 uur kunnen worden vastgehouden, 48 uur nadat ze van hun bed zijn gelicht door de politie.

Lees meer op sporza.be