Ivo van Hove (links) en Jan Versweyveld (rechts), archieffoto uit 2003.

Vlaming Jan Versweyveld mag prestigieuze kostuumexpo van The Met vormgeven

De Vlaming Jan Versweyveld is gevraagd om de jaarlijkse kostuumtentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art in New York mee vorm te geven. Dat meldt het Internationaal Theater Amsterdam.

Door de grandioze pomp and circumstance waarmee het Met Gala in New York elk jaar in mei gepaard gaat, zou een mens het bijna vergeten, maar het celebritygebeuren markeert telkens de start van de al even traditionele kostuumtentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art.

Volgend jaar loopt de expo onder de noemer "Camp: notes on fashion" en niemand minder dan de Vlaming Jan Versweyveld mag die mee vormgeven, zo meldt het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) waarvoor de scenograaf onder meer actief is.

Versweyveld is geboren in Antwerpen en is al jaren de partner en zakenpartner van regisseur Ivo van Hove. Hij is bekend van theaterwerk voor producties als "Een klein leven", "The fountainhead" en "Kings of war" (ITA), maar werkte ook samen met onder anderen Anne Teresa De Keersmaeker en wijlen David Bowie.

"Camp: notes on fashion" zal zowat 175 objecten tonen, waaronder vrouwen- en mannenkleding, sculpturen, schilderijen en tekeningen van de 17e eeuw tot vandaag. Het gaat om creaties van onder anderen Alessandro Michele (Gucci), John Galliano, Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent, Viktor & Rolf, Walter Van Beirendonck, Donatella & Gianni Versace en Vivienne Westwood.

Voor de vormgeving van de tentoonstelling zal Versweyveld samenwerken met de designafdeling van het Metropolitan Museum of Art.

Meest gelezen