Videospeler inladen...

Vooral spelersmakelaars, KV Mechelen en scheidsrechters in het vizier van voetbalonderzoek

Vooral spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, voetbalclub KV Mechelen en scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière staan in het vizier van de politie in het grote onderzoek naar de Belgische voetbalwereld. In het onderzoek zijn er ook aanwijzingen opgedoken van matchfixing in de strijd om de degradatie van KV Mechelen. Dat heeft het federaal parket gezegd op een persconferentie.

Het onderzoek naar witwaspraktijken, corruptie en matchfixing in de Belgische voetbalwereld deed gisteren heel wat stof opwaaien. En ook vandaag gaat de storm nog niet meteen liggen. Het federaal parket heeft meer uitleg gegeven over de stand van zaken van het onderzoek.

De politie heeft op verschillende plaatsen in ons land huiszoekingen gehouden. Er zijn nu meer cijfers bekend: bij 9 voetbalclubs viel de politie binnen en daarnaast ook bij zes bestuursleden, vier spelersmakelaars, twee scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, drie journalisten en enkele medeplichtigen. In totaal werden er 28 personen onderschept, waarvan er 22 voor de onderzoeksrechter moeten komen.

Er werden ook documenten en dossiers in beslag genomen. En opvallend: ook lege verpakkingen van luxehorloges ter waarde van 8 miljoen euro, horloges zelf, juwelen en cash geld werden meegenomen. 

Ook in het buitenland zijn huiszoekingen gehouden. De politie viel binnen op 14 plaatsen in onder meer Frankrijk, Cyprus en Servië. Daar werden ook documenten en tegoeden op bankrekeningen en in kluizen in beslag genomen, samen voor een waarde van 3,6 miljoen euro.

Carrousel opgezet door twee spelersmakelaars

"Twee spelersmakelaars hebben onafhankelijk van elkaar een carroussel opgezet. Tijdens het onderzoek kwamen er aanwijzingen naar boven van mogelijke beïnvloeding van minstens twee wedstrijden in de degradatiestrijd", zegt Wenke Roggen van het federaal parket.

Het parket gaf ook meer uitleg bij de twee spilfiguren, Dejan Veljkovic en Mogi Bayat. "Er zijn aanwijzingen dat V. (Veljkovic) meermaals constructies heeft opgezet in samenspraak met enkele voetbalclubs, waaronder KV Mechelen, Genk, Standard, Brugge en Lokeren. Via bedrijfjes in het buitenland schreef hij facturen uit aan de voetbalclubs om zo het zwart geld terug te keren om zichzelf commissielonen uit te betalen en spelers vergoedingen en verdoken lonen te geven."

Mogi Bayat op zijn beurt zou transfers gemanipuleerd hebben om zichzelf te verrijken, waarbij verschillende partijen benadeeld werden. "Er werden constructies opgezet om het verborgen te houden, vaak passeerde het geld via de rekening van L.D. (Laurent Denis), die ook de spelerscontracten opmaakte." Bovendien kocht Bayat luxehorloges aan om uit te delen als vriendendiensten.

"Aanwijzingen private omkoping in degradatiestrijd van KV Mechelen"

Maar er was nog méér. In hun onderzoek zijn de speurders ook op aanwijzingen gestoten dat er sprake zou zijn van private omkoping om Mechelen te redden van de degradatiestrijd vorig seizoen.

Het gaat om minstens twee wedstrijden vorig seizoen, die van Antwerp tegen Eupen en die van KV Mechelen tegen Waasland-Beveren. "V. (Velkjovic) heeft samen met vier bestuursleden rechtstreeks of via via geprobeerd hebben om de uitslag te beïnvloeden."

Ze zouden daarom afspraken gemaakt hebben met scheidsrechter Bart Vertenten en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. "Om de scheidsrechter gunstig te stemmen werden twee journalisten gecontacteerd om de quotering van scheidsrechtersprestaties in de krant te beïnvloeden." De financieel verantwoordelijke van KV Mechelen, Thierry Steemans, is intussen aangehouden. In een persbericht laat KV Mechelen dat het als club niet betrokken is bij illegale praktijken.

Ook met de andere scheidsrechter die opgepakt werd, Sébastien Delferière, waren er ongeoorloofde contacten. De scheidsrechter werd wel vrijgelaten onder voorwaarden. 

Ook enkele andere personen die gisteren opgepakt werden, werden vrijgelaten onder voorwaarden: het gaat om Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, Olivier Swolfs, bestuurder van Waasland-Beveren. Het gerecht heeft nog tot vrijdagochtend, 6 uur de tijd om alle opgepakte mensen te verhoren.

Herbekijk hier de persconferentie van het federaal parket

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen