Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS houden hele vloot van F-35-gevechtsvliegtuigen aan de grond na crash

Het Amerikaanse leger houdt voorlopig alle F-35-stealth-gevechtsvliegtuigen aan de grond voor een onderzoek. Twee weken geleden is een F-35 van het elitekorps US Marines neergestort in de staat South Carolina.  

Volgens bronnen in het Pentagon moeten de brandstofleidingen van het nieuwe toestel onderzocht worden. Mogelijk lag een fout aan die leidingen aan de basis van het neerstorten van het F-35-vliegtuig.

Niet enkel Amerikaanse, maar ook alle toestellen van dat type die aan de bondgenoten geleverd zijn, worden aan de grond gehouden tot duidelijk is wat de oorzaak was van de crash en hoe dat verholpen kan worden. Die controles zouden 24 tot 28 uur kunnen duren. Het gaat onder meer om vliegtuigen die geleverd zijn aan Groot-Brittannië en Israël.

De F-35 of Joint Strike Fighter is met een ontwikkelingskost van 400 miljard dollar een van de duurste projecten van de Amerikaanse defensie. Het is de bedoeling om er daarvan 2.500 te bouwen en te leveren aan de eigen strijdkrachten, maar ook aan de bondgenoten. Vorig jaar zijn een aantal F-35's aan de grond  gehouden na problemen met de zuurstofvoorziening.

Anderzijds heeft Israël eerder dit jaar de eerste gevechtsoperaties ooit met de F-35 uitgevoerd tegen Iraanse doelwitten in Syrië. Israël was daar toen erg tevreden over.

De F-35 wordt gebouwd door het bedrijf Lockheed Martin en is een van de kandidaten om de verouderde Belgische F-16's te vervangen.

 

Meest gelezen