Video player inladen...

Walter Van Steenbrugge: “Ivan Leko heeft niets met matchfixing of corruptie te maken, we beraden ons om terug te slaan”

Walter Van Steenbrugge, advocaat van Club Brugge, zegt dat clubcoach Ivan Leko niets te maken heeft met fraude of matchfixing; In "Terzake" zei de advocaat dat hij zich met zijn cliënt erover zal beraden om juridische stappen te ondernemen voor de imagoschade die Leko geleden heeft. 

Volgens Walter Van Steenbrugge heeft Club Brugge-trainer Ivan Leko niets te maken met de grote matchfixing- en corruptiezaak in het Belgische voetbal. Leko werd gisterochtend van zijn bed gelicht en in de boeien geslagen om te worden ondervraagd.

Na verhoor werd de trainer vrijgelaten zonder voorwaarden. Hij werd wel in verdenking gesteld voor witwassen, in verband met een betaling uit 2015. "Dat is lang voordat hij trainer werd van Club Brugge", zegt Walter Van Steenbrugge.

Waar gaat het dan precies over? "Leko moet eigenlijk nagaan of hij die geldsom heeft aangegeven." Het gaat volgens Van Steenbrugge over de overschrijving van een stuk van Leko's salaris, uit de tijd dat hij trainer was van OHL. "Dat was een nettobedrag dat toen overgemaakt werd. We moeten nu nagaan in hoeverre dat toen fiscaal aangegeven is", verduidelijkte de advocaat na "Terzake" ook nog eens in "De afspraak". 

"Maar voor mij kan dit nooit een zaak zijn van witwassen, want dat betekent dat je gelden van illegale oorsprong in een legaal circuit brengt en daar is geen sprake van", stelt Van Steenbrugge. "Voor mij is dit volledig van tafel." Leko heeft er alle belang bij dat het geen zaak wordt van witwassen, want dat is een heel zware tenlastelegging.

Juridische stappen

Van Steenbrugge is dus overtuigd van de onschuld van Leko en betreurt samen met zijn cliënt dat de trainer de afgelopen dagen zware imagoschade heeft opgelopen. "De nationale en internationale pers heeft hem in verband gebracht met fraude en matchfixing, maar daar is totaal niets van aan."

Leko en Van Steenbrugge beraden zich dan ook over juridische stappen. "Ivan Leko heeft gezegd: 'Ik kom terug, ik sla ook terug, want iemand op een dergelijke manier aanpakken, mag niet ongestraft blijven.'"

"Toen hij zag wat dit voor zijn familie heeft gedaan en welke schade dit aan  zijn imago heeft aangericht, heeft hij mij gevraagd daarbij te helpen, want dit gaat over zijn carrière. Want waar kan hij in dit Google-tijdperk nog aan de slag? Dit zal allemaal moeten worden rechtgetrokken, want Ivan Leko heeft met matchfixing, corruptie of wat dan ook niets te maken", besluit Van Steenbrugge.

Meest gelezen