Video player inladen ...

9 verdachten aangehouden, onder wie spilfiguur Veljkovic, scheidsrechter Vertenten en ex-makelaar van Leko

Negen verdachten van het grote voetbalschandaal dat ons land al twee dagen in de ban houdt, zijn aangehouden. Onder hen ook de spilfiguren, spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en scheidsrechter Bart Vertenten. En ook de ex-makelaar van Ivan Leko werd aangehouden. We zetten voor u op een rijtje wat we tot nu toe weten.

In Tongeren is de hele nacht doorgewerkt om alle personen die opgepakt werden in het grote voetbaldossier voor de onderzoeksrechter te krijgen. Het was een race tegen de klok - iets waar advocaat Sven Mary veel kritiek op had. Om 6 uur vanochtend verstreek de termijn van 48 uur waarbinnen beslist moet worden of iemand vrijgelaten wordt of niet. Met de aanhouding van spilfiguur Dejan Veljkovic om iets na half zes vanmorgen kwam een einde aan die race. We weten nu dat in totaal negen verdachten aangehouden werden.

Spelersmakelaars en spilfiguren Dejan Veljkovic en Mogi Bayat zijn aangehouden. Bayat wordt verdacht van witwassen en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Hetzelfde geldt voor Veljkovic, al komt er bij hem nog omkoping bij. De twee makelaars zouden allebei zonder het van elkaar te weten carrousels opgezet hebben. Veljkovic zou dat gedaan hebben in samenspraak met de voetbalclubs om zichzelf en spelers in het zwart te kunnen betalen.

Bij hem is er bovendien ook sprake van matchfixing. Hij zou geprobeerd hebben om KV Mechelen in eerste klasse te houden door de matchen in de eindfase van de degradatiestrijd te manipuleren. Er zouden daarom afspraken gemaakt zijn met scheidsrechters. Bayat op zijn beurt zou de transferprijzen gemanipuleerd hebben om zichzelf te verrijken. De derde spelersmakelaar Karim Mejjati is aangehouden op verdenking van witwaspraktijken. Nu blijkt dat er ook een vierde makelaar aangehouden is. Het gaat om Dragan Siljanoski, de vroegere makelaar van Club Brugge-trainer Ivan Leko. Ook hij wordt verdacht van witwaspraktijken.

Ook topscheidsrechter Bart Vertenten is aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. Hij zou afspraken gemaakt hebben met Veljkovic om wedstrijden te fluiten in het voordeel van KV Mechelen.

Daarnaast zijn ook twee bestuursleden van KV Mechelen aangehouden. Het gaat om Thierry Steemans, de financieel directeur, en Olivier Somers, mede-eigenaar van de club. KV Mechelen lijkt in zeer zware papieren te zitten, de voetbalclub zou geprobeerd hebben om de eindwedstrijden in de degradatiestrijd van vorig seizoen te beïnvloeden. Allebei worden ze verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie, omkoping en witwas.

En ook ex-advocaat Laurent Denis, die beschouwd wordt als de juridische rechterhand van Bayat. Hij wordt verdacht van witwaspraktrijken en betrokkenheid bij een criminele organisatie, net als de vrouw van Veljkovic. Allebei zijn ze aangehouden. 

Waarover gaat het allemaal?

Het onderzoek naar witwassen en corruptie in het voetballandschap deed ons land gisteren daveren. Enerzijds gaat het over criminele organisatie, witwaspraktijken, corruptie en fraude. Maar daarnaast heeft men ook ontdekt dat er mogelijk matchfixing gebeurd is zodat KV Mechelen niet zou degraderen. U kan hier meer lezen over wat we tot nu toe weten.

VIDEO- Kris Luyckx (advocaat Veljkovic): "Dit is een enorme klap"

Video player inladen ...