Video player inladen ...

Amerikaanse dominee Brunson in Turkije vrijgelaten

Andrew Brunson werd na de mislukte staatsgreep in Turkije twee jaar geleden gearresteerd. Hij werd verdacht van terrorisme en spionage, hij zou banden hebben met Koerdische milities en met de verbannen Turkse prediker Fetullah Gülen. Turkije houdt Gülen verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep. Brunson heeft altijd zijn onschuld staande gehouden.

Brunson woont al meer dan twintig jaar in Izmir, een grote stad aan de westkust van Turkije. Izmir staat bekend om zijn openheid, ook op religieus vlak. Brunson is er dominee in een kleine evangelische kerk, hij woont er met zijn vrouw en drie kinderen. Maar na de mislukte staatsgreep kwam hij net als tienduizenden Turken in het vizier van de overheid, die al snel de verbannen prediker Fetullah Gülen met de vinger wees voor de coup.

Brunson heeft altijd ontkend dat hij ook maar enige band had met terreurnetwerken. Zijn kerk hielp onder meer Syrische vluchtelingen, zowel Koerden als Arabieren, maar hij ontkent dat daar militieleden tussenzitten. Toch werd hij eerst in de gevangenis opgesloten en later onder huisarrest geplaatst. Nu is hij veroordeeld tot drie jaar cel voor terreurbanden. Het gerecht liet de beschuldiging van spionage vallen. Omdat Brunson al het grootste deel van die tijd opgesloten heeft gezeten, is zijn huisarrest nu opgeheven.

Spanningen met Amerika

De zaak leidde tot grote spanningen met de Verenigde Staten. Die stelden economische sancties in tegen Turkije. Mede door die sancties kelderde de koers van de Turkse lira. Ook Turkije kondigde economische sancties af tegen de VS.

Brunson is niet de enige Amerikaan die in de problemen kwam na de coup in Turkije. Volgens de krant New York Times zijn nog 19 andere Amerikanen aangeklaagd. Dominee Brunson mag Turkije nu wel verlaten, volgens zijn advocaat zal hij dat wellicht vandaag nog doen.