copyright Le Figaro

Architect Paul Andreu overleden, specialist van luchthavens en cultuurpaleizen

In 1968 kwam Paul Andreu, geboren in Bordeaux in 1938, als pas afgestudeerde architect bij de overkoepelende organisatie van de luchthavens van Parijs. Hij bleef er 30 jaar verantwoordelijk voor de huisstijl. Charles de Gaulle in Roissy draagt zijn stempel. Hij ontwierp luchthavens op alle continenten, maar ook een aantal opera- en theatergebouwen, en spektakel-architectuur, zoals de "Grande Arche" in Parijs, de moderne Arc de Triomphe. 

Zijn eerste opdracht buiten Frankrijk was het Maritiem Museum in Osaka. Daar dook voor het eerst zijn karakteristieke metalen bol op, omringd door water. Hij heeft erg veel ontworpen in China, en elders in Azië, onder meer het nationaal theater dat de opera van Peking huisvest. In 2003 opende hij zijn eigen kantoor in Parijs. 

opera Peking, copyright Angela McKenzie

In mei 2004 stortte op de luchthaven Charles de Gaulle een deel van een gebouw in dat een jaar eerder door Andreu ontworpen was. Andreu was erg onder de indruk en staakte zijn activiteiten voor 'n tijd. Onderzoek wees uit dat hem niets te verwijten viel. 

Charles de Gaulle, copyright Artstreetecture

Hij ontwierp ook stations en terminals, onder meer die van de kanaaltunnel aan Franse kant, een brug over de Seine en het voetbalstadion van Saint-Denis. En iedereen kent zijn "Grande Arche", een modern antwoord op de Arc de Triomphe in Parijs, een glimmend vervormd vierkant landmark net buiten de Périphérique, een poort tot La Défense, de uitbreiding van Parijs in de jaren 80. 

copyright Visitparijs.nl

In Brussel werkte Andreu mee aan enkele kleinere projecten, zoals de vernieuwing van het Zuidstation en de Delta-site. Voorts bouwde hij her en der kantoorgebouwen en casino's. 

Hieronder ziet u een verslag op de Franse televisie over de instorting van een deel van een terminal van Charles de Gaulle, met een reactie van Andreu. Daaronder ziet u een korte reportage over de bouw van het nationaal theater in Peking. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen