Video player inladen ...

Britse miljardair Richard Branson stelt investeringen in Saudi-Arabië uit na verdwijning journalist

De verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi veroorzaakt heel wat ophef. Na politici uiten nu ook verschillende bekende zakenlui hun bezorgdheid over het lot van de journalist. De bekende Britse miljardair Richard Branson bevriest zijn economische relaties met Saudi-Arabië tot er meer duidelijkheid is. Tien dagen geleden stapte Khashoggi binnen in het Saudische consulaat in Istanbul en sindsdien is hij spoorloos. 

"Zaken doen met de Saudische regering wordt moeilijk"

"Als het waar is wat er wordt gezegd, dan wordt het moeilijker voor ons in het Westen om zaken te doen met de Saudische overheid", zegt Branson in een verklaring op zijn website. De baas van Virgin stelt onder meer gesprekken met de Saudi's uit, die de weg moeten vrijmaken voor investeringen in de ruimtesector.  Het gaat om een investering ter waarde van 1 miljard dollar voor projecten van Virgin Galactic en Virgin Orbit. 

In dezelfde verklaring laat Branson weten zijn voorzitterschap van twee nieuwe toeristische projecten in het oosten van Saudi-Arabië neer te leggen.

Bovendien hebben enkele journalisten en sprekers hun deelname aan een grote economische forum in het Arabische koninkrijk opgezegd. Ook de kranten New York Times en Financial Times hebben hun deelname aan de forum weer ingetrokken.

Saudische speurders in Ankara

In de Turkse hoofdstad Ankara is vanochtend een delegatie van Saudische speurders aangekomen om deel te nemen aan het onderzoek. Saudi-Arabië blijft alle betrokkenheid ontkennen. De Saudische regering onder leiding van kroonprins Mohammed Bin Salman zegt even bezorgd te zijn over het lot van Khashoggi.