Coalitie in Doornik barst: Marghem (MR) en Demotte (PS) gaan niet samen verder na verkiezing 

De huidige coalitie tussen PS en de MR in Doornik zal niet worden verdergezet na de lokale verkiezing in oktober. Dat werd duidelijk tijdens een bits debat tussen twee nationale kopstukken die in de stad opkomen, deze middag op RTBF. De minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS) en federaal minister voor Energie Marie Christine Marghem (MR) kunnen er alvast niet meer samen door één deur. 

Als twee nationale politici kopstukken lokaal opkomen, gaat de campagne er al eens bits aan toe. Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in het Waalse Doornik.  De minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS) en federaal minister voor Energie Marie Christine Marghem (MR) kunnen er niet meer samen door één deur in Doornik.

Het tweetal - de eerste is burgemeester van de Waalse stad, de tweede eerste Schepen - maakten vrijdag openlijk ruzie op de Franstalige openbare omroep.

U wilt duidelijk maken dat het stadhuis u toebehoort, en dat u niet zomaar een tijdelijke bewoner bent

Marie-Christine Marghem, lijsttrekker voor MR in Doornik

Tijdens het debat haalde Marghem een verkiezingsbrochure van de Doornikse PS boven. Daarin staat dat de inhoud van het hele PS-programma op de website van de stad terug te vinden is, en dus niet op de website van de partij. "U wilt duidelijk maken dat het stadhuis u toebehoort, en dat u niet zomaar een tijdelijke bewoner bent", beet ze Demotte toe. Hij gaf toe dat het om een fout ging, maar verweet Marghem een "intentieproces" te maken. 

De opmerkingen van Marghem hebben de onmogelijkheid om een alliantie te vormen met de MR zojuist verzegeld

Rudy Demotte, lijsttrekker voor PS in Doornik

"De opmerkingen van Marghem hebben de onmogelijkheid om een alliantie te vormen met de MR zojuist verzegeld", sprak hij. "Dat is waarschijnlijk zo", reageerde Marghem. Demotte wil na 14 oktober verder met Ecolo, zei hij.

Niet de eerste keer

De Franstalige socialisten en liberalen vormen de huidige meerderheid in Doornik, een stad met bijna 70.000 inwoners in Henegouwen. Maar de samenwerking staat al langer onder druk, en lijkt de verkiezingen van zondag alvast niet te overleven.

Het is niet de eerste keer dat Demotte en Marghem lokaal in de clinch gaan. De PS-burgemeester was in de zomer van 2015 nog woest omdat de federale regering - met Marghem - beslist had 400 tot 700 asielzoekers op te vangen in zijn stad.