Video player inladen ...

Coucke wil wantoestanden in voetbal aanpakken: "Of de hemel op mijn hoofd is gevallen? Voor de helft"

"We willen de zaken fundamenteel veranderen en met België het voorbeeld geven in Europa." Dat zegt Marc Coucke, voorzitter van de Pro League, in "De afspraak op vrijdag" vanavond op Canvas. Hij reageert daarmee op het schandaal dat momenteel het Belgische voetbal op zijn grondvesten doet daveren. Concreet heeft Coucke drie voorstellen. 

Het gerechtelijk onderzoek naar corruptie en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal beheerst al enkele dagen het nieuws. Marc Coucke reageert vanavond voor het eerst, in zijn hoedanigheid als Pro League-voorzitter. 

Over de wantoestanden in de wereld van de makelaars zei hij dat hij drastisch de dingen de wil veranderen. "Ik heb de voorbije dagen enorm veel contact gehad met de Europese voetbalinstanties. Zij volgen het heel nauw en ze gaan er ons ten volle in steunen. Misschien kunnen we zelfs het voorbeeld geven. Daar moeten we van een ramp een voorbeeld maken."

Over het deel van wedstrijdvervalsing is Coucke even duidelijk: het is iets wat nooit kan, op geen enkel niveau in geen enkel land. Het is het ergste wat in het voetbal kan gebeuren, zegt hij.

"Of de hemel op mijn hoofd is gevallen? Voor de helft"

Coucke was geschokt toen de bom ontplofte eerder deze week: “Is de hemel op mijn hoofd gevallen? Voor de helft. Wat betreft het verhaal over matchfixing wel.” Maar wat betreft financieel gesjoemel en fraude in de makelaarswereld, is hij minder verbaasd. We wisten dat de makelaars te veel macht hebben en dat het niet goed ineen zit, zegt hij daarover. “Niet enkel in België, maar ook op Europees niveau.”

“Er gebeurt veel,” zegt hij over de makelaars. “Omdat het systeem nu eenmaal zo is. De zaak-Bosman heeft de macht aan de spelers gegeven. En de spelers hebben de macht weer doorgegeven aan makelaars”, schetst Coucke. Iedereen wist het, zegt hij, en het gaat verder dan onze landsgrenzen. “Het is het systeem.” 

De zaak-Bosman heeft de macht aan de spelers gegeven, en die hebben de macht doorgegeven aan de makelaars

Specifiek over de matchfixing zegt hij dat dit minstens even erg is, maar hier worden de supporters rechtstreeks getroffen. “Dit is zo erg, want dit gaat over de basis van het voetbal.”

Wat het voetbal zo mooi maakt, is dat een kleine club een grote kan verslaan, maar door matchfixing wordt ook dat aspect bedreigd. “Waarom zit iedereen in de tribunes? Omdat Anderlecht kan verliezen van Union, en omdat Real Madrid kan verliezen van Club Brugge.”  

Hoe groot is de macht van de makelaars? Coucke geeft voorbeelden

Marc Coucke geeft een concreet voorbeeld van de macht die makelaars hebben verworven: een jong talent in wie een topclub in België jarenlang energie insteekt bij de opleiding, en dat op een bepaald moment een kans verdient in het eerste elftal, kan op het moment dat hij de sprong kan maken, zomaar uit een andere ruif gaan eten: “Op dat moment veranderen ze van makelaar, en komen ze bij een buitenlandse makelaar, van wie je als bestuurder dan een mailtje krijgt waarbij ze zeggen “als je die zijn contract wil openbreken, dan wil ik zoveel, bijvoorbeeld 500.000 euro, en als hij later ergens anders tekent, wil ik zoveel en zoveel” – terwijl ze amper een week hebben geïnvesteerd in die jongen.”  

Als een speler verhuist van club, zijn het niet de sportief directeurs die samenzitten: daar zit een makelaar tussen, soms twee, soms drie

Coucke geeft een ander voorbeeld: als een profspeler van club A naar club B overstapt, zijn het niet de sportief directeurs die gaan samenzitten. “Dan zit daar een makelaar tussen, soms twee, soms drie. En die bepalen het spel.” Coucke relativeert wel: er zitten ook goede makelaars tussen, en het is in se niet verkeerd dat een topsporter begeleid wordt.

"Al concrete daden gesteld bij Anderlecht"

“Ik ben er niet van geschrokken”, zegt Coucke, en hij verwijst naar concrete daden die hij al gesteld heeft na zijn intrede bij Anderlecht als voorzitter. “Ik heb er sleutels afgenomen van makelaars die zomaar overal binnen konden.”

Coucke verwerpt de beschuldigingen van Roland Duchâtelet als zou Anderlecht ook betrokken zijn. “Ik wil de zaken veranderen, en ik denk dat Luc Devroe – als nieuw algemeen manager, red. – en ikzelf de geloofwaardigheid hebben om dat te doen omdat we maagdelijk zijn in het vak. Met zo’n gratuite uitspraken moeten we opletten nu.” 

"Nu is er een momentum om de zaken grondig te veranderen"

Coucke zegt dat hij als voorzitter van de Pro League ongelooflijk veel wil veranderen, “want  er is nu een momentum.”  We moeten vooruit nu, zegt Coucke: “We hebben er heel bewust voor gekozen om gisteren met de Pro League een persbericht uit te sturen nog voor het gerecht zijn persconferentie hield, om te zeggen dat we echt alles willen opkuisen en veranderen. Laat nu het parket zijn werk doen – ik heb de indruk dat ze het zeer grondig doen. En als er nog iemand iets te melden heeft, dat hij zo snel mogelijk naar het gerecht stapt, maar doe geen gratuite uitspraken over die of die match, alstublieft.” 

Welke zaken wil Coucke veranderen?

Marc Coucke wil drie zaken realiseren:

  • We moeten naar een heel nieuwe reglementering, en kijken wat afdwingbaar is.
  • Meer transparantie, zodat alle transfers bv via een clearing huis gebeuren. Alle bedragen worden daar verzameld, zodat iedereen ze kent, en weet hoeveel naar een bepaalde club gaat, en hoeveel naar de makelaar. 
  • Meer onafhankelijkheid. In alle organen  moeten er veel meer onafhankelijke experts gaan zitten. 

"Net nu we zo'n nood hebben aan goede scheidsrechters"

Coucke betreurt dat het imago van de scheidsrechters is besmeurd nu er twee toprefs – Sébastien Delferière en Bart Vertenten – in diskrediet zijn gekomen, zeker nu er zo’n hoge nood is aan nieuwe, goede scheidsrechters. “Daarom moeten we dit zo snel mogelijk kaderen en zeggen hoe het precies zit. Want we moeten opnieuw het vertrouwen in de scheidsrechters herstellen, want als je dat niet meer hebt…” 

François: "Alle profclubs zullen delen in de brokken"

Pierre François, directeur-generaal van de Pro League, heeft op de Franstalige omroep RTBF verteld dat hij "iets nieuws wil bouwen na deze aardschok". 

François zei nog dat hij heel bezorgd is: "Alle clubs uit de Pro League zullen het gelag betalen".

Bekijk hier de volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag"

Video player inladen ...