Video player inladen...

Crevits: "Oneens met De Wever dat coalitie in Antwerpen impact gaat hebben Vlaams en federaal" 

"Vertel me niet dat de coalitie in Antwerpen, als dat niet helemaal naar de zin is van meneer De Wever, impact zou hebben op Vlaanderen en federaal", zegt minister Hilde Crevits (CD&V) vanavond in "De afspraak op vrijdag". Crevits is het duidelijk oneens met de uitspraak van Antwerps burgemeester dat het beleid "minder smooth" zal gaan als de huidige coalitie in Antwerpen niet wordt verdergezet. 

Gaan de lokale verkiezingen van zondag te veel over onderwerpen van het Vlaamse en federale niveau? Het is een analyse die we de laatste weken wel vaker horen. Is dat dan de schuld van de media, die vooral de nationale kopstukken opvoeren? Soms zijn het alleszins ook de politici zelf die de lokale thema's op het grotere spel inzetten. 

"Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden de afgelopen jaren. Wat hier gebeurt, echoot op het Martelaarsplein en in de Wetstraat," zei burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, ook partijvoorzitter van N-VA, woensdag letterlijk in "De ochtend" op Radio 1. Het Martelaarsplein staat voor de Vlaamse regering, de Wetstraat voor het federaal niveau, omdat daar telkens het kantoor is van de regeringsleider.   

"Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth", zei De Wever. Zo'n Zweedse coalitie tussen N-VA, Open VLD en CD&V bestaat nu al op Antwerps, Vlaams en federaal niveau. "Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn", voegde hij eraan toe. 

Het klonk wel als een dreigement naar de kiezers in Antwerpen, of naar de coalitiepartners in de verschillende regeringen. Maar De Wever sprak van "politiek realisme".

Crevits: "Coalitiegesprekken niet laten aanslepen tot na verkiezing in mei"

Dat laat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zich niet zomaar zeggen. In Antwerpen levert de CD&V een belangrijke tegenstander van De Wever: Kris Peeters.

Als je zo redeneert, moet je alle verkiezingen op dezelfde dag laten vallen.

Hilde Crevits, minister van Onderwijs (CD&V)

"Kom mij hier niet vertellen dat de coalitie in Antwerpen, als die niet helemaal naar de zin is van meneer De Wever, impact zou hebben op Vlaanderen en federaal", zegt Crevits duidelijk. "Als je zo redeneert, moet je alle verkiezingen op dezelfde dag laten vallen." Volgens Crevits zit de partij van De Wever ook niet op één lijn over het onderwerp: "Ik denk trouwens niet dat onze Vlaamse minister-president Geert Bourgeois dat zo ziet."

"Na de verkiezing moet je snel aan de tafel zitten met de grootste partijen om te zoeken welke meerderheid je kan vormen." Crevits roept de Antwerpse kandidaten op om de coalitiegesprekken niet over de Vlaamse en federale verkiezingen in mei te tillen. "Ik mag hopen dat men in Antwerpen niet de keuze zal maken om alles te laten aanslepen tot na de volgende verkiezingen. Deze stad heeft een bestuur nodig." 

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Slangen: "Burgemeester én partijvoorzitter? Dat zorgt voor problemen"

Opiniemaker Noël Slangen gaat nog een stapje verder: "Ik denk dat het combinatie tussen het burgemeesterschap en het partijleiderschap hier duidelijk voor problemen zorgt." Volgens Slangen wringen de federale en regionale taken van De Wever met zijn job als burgemeester van Antwerpen. "Het toont alleszins dat de Wetstraat en het Martelaarsplein nu ook al tot de parking behoren", zegt Slangen.

Dat het bestuur door een andere coalitie in Antwerpen minder smooth zou lopen, betwijfelt Slangen. "In verschillende regeringen was de relatie tussen de partijen - en dan vooral tussen CD&V en N-VA - al erg gespannen. Ik denk niet dat het nog slechter kan", vindt Slangen.

"Het was uitgerekend de N-VA die vroeger zei dat de Vlaamse verkiezingen niet in de schaduw mogen staan van de federale verkiezingen. Nu gaan we zelfs de gemeenteraadscampagne gebruiken", aldus Slangen. "Deze campagne was te weinig een gemeenteraadscampagne, dit was voor veel partijen een pre-campagne voor 2019."

Video player inladen...

Bekijk hier het volledige gesprek in "De afspraak op vrijdag": 

Video player inladen...

Meest gelezen