Video player inladen...

Dewinter (Vlaams Belang): "Ook zonder schepenen willen we gedoogsteun geven aan N-VA in de gemeenteraad"

Deelnemen aan het bestuur is geen vereiste voor het Vlaams Belang in Antwerpen. De rechtse partij wil ook "zonder schepenen, zonder deel te nemen aan coalitiegesprekken" de N-VA in de gemeenteraad steunen. De N-VA sluit een coalitie met Vlaams Belang steevast uit, maar met gedoogsteun van de partij zou er geen brede meerderheid in de gemeenteraad nodig zijn. "De enige voorwaarde", zegt Filip Dewinter in "Terzake", "is een immigratiestop". 

"De N-VA moet er niet uit, het Vlaams Belang moet erin. Dat is de essentie van mijn betoog." Filip Dewinter, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Antwerpen, wil het liefst van al dat zondag het zogenoemde cordon sanitaire wordt doorbroken. Dat cordon zorgt er nu voor dat het Vlaams Belang nooit mee kan besturen. 

CD&V en Open VLD hangen als dood gewicht aan de broekspijpen van Bart De Wever. 

Filip Dewinter, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Antwerpen

"Ik denk dat we in Antwerpen nood hebben aan echte rechtse coalitie", zegt Dewinter tijdens een debat met CD&V-lijsttrekker Kris Peeters in "Terzake". "Bart De Wever heeft te weinig kunnen realiseren. Dat is voor een stuk het gevolg van de coalitie met Open VLD en CD&V. Zij hangen als dood gewicht aan de broekspijpen van Bart De Wever. Een echte rechtse partij als de onze zou de N-VA tot volle wasdom laten komen."

Als Dewinter - die binnen het Belang voor een harde lijn staat - daarvoor plaats moet ruimen, doet hij dat meteen: "Ik verdwijn op één seconde uit beeld als mijn persoon de dwingende voorwaarde is om een coalitie te vormen."

Meebesturen hoeft niet

Maar meebesturen in Antwerpen is niet noodzakelijk voor Dewinter. "Gedoogsteun lijkt mij een goede formule. Dan moet de N-VA niet eens het cordon sanitaire breken." Met een systeem van gedoogsteun zou de N-VA geen ruime meerderheid nodig hebben in de gemeenteraad. Het is niet zeker dat het huidige bestuur van N-VA, CD&V en Open VLD nog een meerderheid haalt na de verkiezingen.

"Wij zijn bereid om gedoogsteun te verlenen vanuit de gemeenteraad, zonder schepenzetels, zonder deel te nemen aan coalitiegesprekken", legt Dewinter de lat erg laag. "Er is één voorwaarde", voegt hij toe, "een immigratiestop".

Lees verder onder de video. 

Video player inladen...

Peeters: "Ik vertrouw Bart De Wever niet dat hij nooit met Vlaams Belang zou besturen"

Meebesturen lijkt voor Vlaams Belang sowieso veraf. Verschillende andere partijen, waaronder ook de N-VA, gaven al aan dat ze geen coalitie zullen vormen met de politieke extremen: PVDA extreemlinks en Vlaams Belang extreemrechts. 

Zo ook Kris Peeters, die de lijst trekt voor CD&V in Antwerpen. "De twee extremen, PVDA en Vlaams Belang sluiten we uit, al gaan we wel in debat en hebben we respect voor de personen", zegt hij. Maar daar is de Antwerpse burgemeester De Wever niet van overtuigd: "CD&V kijkt naar de monstercoalitie van Van Besien, met PVDA als het enigszins kan -maar toch liever niet- , Groen, CD&V, Open VLD en SP.A", zei De Wever nog in "De zevende dag" afgelopen zondag. 

Ik vertrouw ook Bart De Wever niet dat hij nooit met Vlaams Belang zou besturen

Kris Peeters, lijsttrekker voor CD&V in Antwerpen

"Ik vertrouw ook Bart De Wever niet dat hij nooit met Vlaams Belang zou besturen", reageert Peeters. "Ik denk dat de kiezer daar geen boodschap aan heeft. Laat ons de uitslag afwachten. De Antwerpenaar schudt zondagavond de kaarten."

Video player inladen...

Bekijk hieronder het volledige debat tussen Kris Peeters (CD&V) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) in "Terzake": 

Video player inladen...

Meest gelezen