Katmai National Park and Preserve

En de dikste beer is geworden... 409 Beadnose!

De winnaar van de jaarlijkse "Fat Bear Week" van het Katmai National Park in de Amerikaanse staat Alaska is bekend. De berin 409 Beadnose mag al voor de tweede keer sinds de start van de wedstrijd in 2014 de kroon op haar hoofd zetten. In een afvalrace (pun not intended) op Facebook kreeg zij uiteindelijk de meeste stemmen. Een spelletje, maar er zit ook meer achter.   

Oktober is de maand dat de beren op hun dikst staan, net voor de start van hun winterslaap. Dat inspireerde het Katmai National Park and Preserve in 2014 tot een ludieke actie: Fat Bear Week, oftewel, een wedstrijd "wie wordt de dikste beer". Kandidaten worden in voorrondes tegen elkaar uitgespeeld. Mensen kunnen via Facebook stemmen, tot er uiteindelijk één beer overblijft.

Dit jaar liep de wedstrijd van 3 tot 9 oktober. En de beer die dit jaar de meeste stemmen van het publiek achter zich kreeg, is bekend: "409 Beadnose". Een berin die deel uitmaakt van de populaire Brooks River bears, een groep die zich ophoudt in de buurt van de gelijknamige rivier. In de laatste ronde versloeg ze "747", een imposante mannetjesbeer. Het was spannend, maar de stemmers waren toch het meest onder de indruk van haar spectaculaire gewichtstoename in amper een half jaar tijd.

De prijs? Een grotere kans om te overleven

Die gewichtstoename is van levensbelang. De winterslaap van beren kan tot zes maanden duren, pakweg van oktober tot juni, een periode waarin ze niet eten. De dieren kunnen tot maar liefst een derde van hun lichaamsgewicht kwijtspelen. Ze hebben dus wel wat reserve nodig. Hun wakkere tijd spenderen ze dan ook aan ongebreideld schransen en schrokken.

En daar is "Beady" blijkbaar goed in geslaagd dit jaar. "Haar ravissante rolletjes zijn door het publiek bestempeld als de knapste kwab", zeggen de parkwachters op Facebook. En wat heeft ze gewonnen? "Een grotere kans om te winter te overleven." De berin kan zich nog enkele weken te goed doen aan vette zalm en ander lekkers, voor ze haar schuilplaats voor de winter opzoekt.

Met de Fat Bear Week willen de parkwachters nieuwe interesse voor natuurbehoud opwekken in tijden van sociale media en betrokkenheid van mensen vergroten. Niet toevallig kan je al sinds 2012 beren in het park volgen via Bear Cam, een webcam die livebeelden streamt.   

409 Beadnose, voor (29 juni 2018)

Katmai National Park and Preserve

409 Beadnose, na (30 september 2018)

Katmai National Park and Preserve