Maxime Anciaux - All rights reserved

Facebook plakt cijfer op hacking: 29 miljoen accounts

Bij het datalek bij Facebook twee weken geleden hebben hackers toegang gekregen tot 29 miljoen accounts. Dat heeft Facebook zelf bekendgemaakt. Het getal ligt veel lager dan de 50 miljoen waarvan eerst sprake was. 

Ze raakten bij de namen, e-mailadressen en/of telefoonnummers van de slachtoffers, afhankelijk van welke informatie die op hun profiel hadden staan.

Bij 14 miljoen gebruikers verkregen de hackers naast hun naam en contactgegevens ook andere profielgegevens, zoals hun woonplaats, geboortedatum, de laatste 10 plaatsen waar ze incheckten of hun 15 laatste zoekopdrachten. 

In ongeveer 1 miljoen gevallen konden hackers geen informatie lospeuteren. Facebook gaf geen details over waar de slachtoffers zich bevinden, maar zegt dat de actie "redelijk breed" ging. Facebook zal een bericht sturen naar de slachtoffers. 

Na de veiligheidslek hebben zo'n 90 miljoen gebruikers hun toegangstoken opnieuw ingesteld. Facebook geeft nog mee dat Messenger, Instagram, WhatsApp en andere applicaties bij de aanval buiten schot bleven. De Amerikaanse onderzoeksdienst FBI is een onderzoek begonnen.