Video player inladen...

Thomas Vinterberg: “Zonder de Tax Shelter had "Kursk" nooit bestaan”

Bij de blikvangers van de 45e editie van Film Fest Gent zijn de openingsfilm "Girl" van regisseur Lukas Dhont en ook de internationale co-productie "Kursk" van regisseur Thomas Vinterberg. Beide films kwamen tot stand met financiële middelen uit de Belgische Tax Shelter. “Er is heel veel jong talent in Vlaanderen en mogelijkheden om prachtige dingen te doen en dat is enkel mogelijk door de Tax Shelter”, vertelt regisseur Lukas Dhont.

De Tax Shelter  is een fiscaal voordelig systeem waarbij vennootschappen een deel van hun winst investeren, geld dat dan gebruikt wordt voor het maken van film en televisie. Investeerders in de Tax Shelter kunnen rekenen op een rendement van 10 %. Vorig jaar werd voor bijna 160 miljoen euro geïnvesteerd via de Tax Shelter, een financieel infuus voor de hele sector van film- en televisieproductie in ons land.

Zowel Lukas Dhont als Thomas Vinterberg geven aan dat de Tax Shelter erg belangrijk was om hun film te kunnen maken. "Zonder de Tax Shelter had "Kursk" nooit bestaan", vertelt Vinterberg. "Het betekende een enorme stap vooruit voor ons. Daardoor kregen we ook de kans om met geweldige technische mensen en acteurs uit dit land te werken en op geweldige locaties." 

Er is ook minder goed nieuws voor filmmakers, want de geïnvesteerde bedragen in de Tax Shelter van de afgelopen drie jaren lopen terug. Dat komt door de belastinghervorming van de regering Michel, ook bekend als de tax shift, waardoor bedrijven minder dan vroeger kunnen investeren. Daarnaast is de Tax Shelter ook opengesteld voor de podiumkunsten. Het gevolg is dat er minder beschikbare fondsen zijn die verdeeld moeten worden tussen meer spelers en dat zorgt voor problemen in de filmindustrie. Filmjournalist Ward Verrijcken maakte een stand van zaken op voor het programma de Markt, vandaag om 12:35 op één.

Meest gelezen