Video player inladen ...

Florida: Al zeker 17 doden door orkaan Michael, voor 8 miljard dollar schade

In het zuidoosten van de Verenigde Staten zijn nu al zeker 17 doden geteld na de doortocht van orkaan Michael eerder deze week. De orkaan, die woensdag aan land kwam in de Amerikaanse staat Florida, heeft al voor 8 miljard dollar (6,9 miljard euro) schade veroorzaakt. Dat heeft de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Karen Clark & Company berekend.

Orkaan Michael heeft al aan 17 mensen het leven gekost. De orkaan, intussen afgezwakt tot een tropische storm, maakte 4 dodelijke slachtoffers in Florida. In Georgia stierf een 11-jarig meisje toen een carport door het dak van haar woning viel. In North Carolina stierf een man in zijn wagen. In de staat Virginia kwamen 5 mensen om.

Aan de noordwestkust van Florida is het stadje Mexico Beach grotendeels van de kaart geveegd door de samenloop van harde wind en stormtij. Er wordt nog volop gezocht naar vermisten. Reddingswerkers gaan van deur tot deur en bulldozers en speurhonden werden ingezet. Er wordt verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal stijgen. 

Aanzienlijke schade

De gouverneur van Florida spreekt van een "onvoorstelbare verwoesting". Elektriciteitslijnen braken als draadjes, zowat 360.000 huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom. Vooral County Bay is zwaar getroffen. Volgens de rampenbestrijdingsdienst van Florida hebben daar bijna 115.000 van de ruim 117.000 gebouwen geen elektriciteit meer.

De schade in Florida is aanzienlijk. Dat heeft er ook mee te maken dat veel huizen in het zuiden bestaan uit een houten geraamte met daarop isolerende panelen.  Veel woningen zijn dus niet sterk genoeg om een zware orkaan als Michael te overleven.  Bovendien zijn de elektriciteitsleidingen – anders dan bij ons – hoofdzakelijk bovengronds bevestigd aan palen, ze hangen dus open en bloot in de lucht. Op die palen zitten vaak ook transformatoren.  Een hevige storm leidt dus al snel tot grootschalige stroomonderbrekingen.

Video player inladen ...