Videospeler inladen...

Frankrijk verscherpt maatregelen om Afrikaanse varkenspest buiten te houden

In de Franse departementen Meuse, Meurthe-et-Moselle en Ardennes worden de maatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest nog strenger. Volgens de prefect van Meurthe-et-Moselle zou er zelfs een afsluiting komen met België. Dat heeft hij aan plaatselijke kranten verteld, maar is nog niet bevestigd. 

In Frankrijk is nog geen enkel geval van de Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Toch had het land aan de grens met België al een aantal preventiemaatregelen genomen. In een gebied over drie departementen heen mocht er niet worden gejaagd op everzwijnen. 

Nu heeft de Franse regering beslist dat de jacht op alle dieren wordt verboden, nog zeker tot 20 oktober. Er mag niemand nog de bossen en wouden in om te wandelen of te fietsen. Vervoer van hout mag ook niet meer. Het gebied geldt voor meer dan 120 gemeenten.  Varkenskwekerijen moeten ook een dubbel hek plaatsen rond hun domein. 

Hek tussen Frankrijk en België

De prefect van het departement Meurthe-et-Moselle heeft gisteravond aan enkele plaatselijke kranten gezegd dat er zaterdag een hek wordt geplaatst op de grens met België. Volgens hem zouden ook de twee andere grensdepartementen zo'n afsluiting plaatsen.  De krant Républicain Lorrain beweert dat ook de plaatsing van een hek langs Belgische kant eraan komt. Maar aan VRT-nieuws heeft zopas de woordvoerder van de Waalse minister van landbouw bevestigd dat zo'n hek er niet komt. "Aan Belgische kant zijn we de haarden van de Afrikaanse varkenspest aan het opsporen en proberen we de veelhoek te verkleinen waarin de besmette everzwijnen zijn opgemerkt. "

Het virus van de Afrikaanse varkenspest werd midden vorige maand in het zuiden van België aangetroffen. Het virus woedt bij wilde everzwijnen, daar zijn 70 besmettingen vastgesteld. Er is nog geen enkele varkenskwekerij getroffen, maar 60 kwekers in het besmette gebied mogen hun veestapel wel niet meer uitbreiden. 

Ook in Frankrijk werd er nog geen besmet dier aangetroffen. Maar omdat het virus zo besmettelijk is, neemt de Franse overheid draconische maatregelen. De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor de mens.

Overleg over de grenzen heen

Of er een afsluiting komt, kan niemand aan Belgische zijde voorlopig bevestigen. De Boerenbond begrijpt de ongerustheid van de Fransen, maar pleit veeleer voor Europese sanitaire maatregelen dan voor protectionisme.  Dat zei  Guy Vandepoel aan VRTNWS: 

We moeten een sanitair beleid van over de grenzen voeren en niet hekkens zetten tussen landen. Maandag zitten de Europese landbouwminister bijeen. We kijken uit naar wat daar wordt afgesproken.
Guy Vandepoel, Belgische Boerenbond

Vanmorgen is er alvast een coördinatievergadering met Belgische, Franse en Luxemburgse vertegenwoordigers, zo laat het kabinet van de Waalse gewestminister Collin weten. Collin belooft de getroffen Waalse varkensboeren ook een schadevergoeding voor hun economische verlies. 

"Ecologische ramp"

Natuurpunt vzw noemt het plaatsen van hekken intussen een ecologische ramp. "Als ze in grote boscomplexen in de Ardennen nu overal hoge hekken gaan plaatsen, zorgen ze ervoor dat niet alleen everzwijnen zich niet meer kunnen verplaatsen", zegt Joris Ganseman van Natuurpunt "ook alle andere dieren kunnen niet meer migreren. En dat is ecologisch gezien een heel slecht idee."

Meest gelezen