2018 AMA Sports Photo Agency

Gedaan met gokreclame tijdens de voetbalmatch

Tijdens sportwedstrijden zal geen reclame voor kansspelen meer mogen worden uitgezonden. Dat bepaalt een koninklijk besluit dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Er werden ook maatregelen goedgekeurd om minderjarigen beter te beschermen tegen een gokverslaving. 

Gokreclames tijdens de pauze van een voetbalmatch, dat is verleden tijd. Vanaf deze zomer wordt reclame voor kansspelen verboden tijdens de rechtstreekse verslaggeving van sportwedstrijden. Een programma dat specifiek voor kinderen en minderjarigen is bedoeld, mag ook geen gokreclame bevatten. En die reclames worden sowieso gebannen voor 20u 's avonds. Dat bepaalt een koninklijk besluit dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad.

Hoe kunnen die bedrijven dan nog hun publiek bereiken? Via internet mogen ze reclame blijven maken, zolang het maar op een vergunde website is, of zo lang het gaat om gepersonaliseerde reclame. Plotse reclameschermen die opspringen als u een website opent (zogenoemde "pop-ups"), dat mag ook niet meer. 

Gokautomaat in het café

Er werden nog een pak andere maatregelen genomen om mensen beter te beschermen tegen een gokverslaving. Begin 2019 wordt het aantal speeltoestellen in de cafés beperkt. Ze zullen ook niet meer toegankelijk zijn voor minderjarigen.

Het gemeentebestuur krijgt bovendien meer inspraak in de plaatsen waar de gokautomaten geplaatst worden. Een café dat speeltoestellen wil installeren, kan dat enkel na een bindend advies van de gemeente. Er zijn ook sancties mogelijk als het tot spanningen komt in de cafés. 

Minderjarigen

Voor minderjarigen worden de regels sterk bijgeschroefd. Om te vermijden dat minderjarigen een wedkantoor binnengaan, wordt een algemene indentifcatieplicht ingevoerd. Spelen in een café of op automaten van de Nationale Loterij zal ook pas kunnen na een leeftijdscontrole.