Video player inladen ...

Prinses Eugenie geeft jawoord aan wijnhandelaar Jack Brooksbank

Prinses Eugenie en wijnhandelaar Jack Brooksbank hebben elkaar vanmiddag het jawoord gegeven in de St George's Chapel in Windsor. Op dezelfde plek trad neef prins Harry in mei dit jaar ook in het huwelijk met Meghan Markle. 

Eugenie van York (28) is de jongste dochter van de gescheiden Sarah Ferguson en prins Andrew, kleindochter van de Queen en negende in lijn voor de Britse troon.  Ze leerde Jack Brooksbank (32) kennen tijdens een skivakantie in Zwitserland in 2010. 

De ontwerpers van de jurk van prinses Eugenie zijn Peter Pilotto en Christopher De Vos, beiden afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Op voorhand was er druk over gespeculeerd, maar prinses Eugenie droeg uiteindelijk geen sluier. Haar tiara met 6 smaragden was geleend van de Queen. 

Bij de aankomst van de beroemde gasten was het fris en stond er een stevige bries. Vooral de vrouwelijke gasten moesten hoeden, capes en jasjes bij momenten dan ook goed in bedwang houden.  

(lees verder onder de foto) 

De bruiloft vertoonde veel gelijkenissen met die van Harry en Meghan. Ze trouwden op dezelfde locatie. Net als bij prins Harry duurde de dienst een uur, volgde er daarna een kus op de trappen van de kapel en is er ook een rondrit in een koets gepland door de stad. 

Onder de genodigden veel leden van de koninklijke familie, zoals Queen Elizabeth, prins Charles, prins William en Kate (in een roze jurk van Alexander McQueen) en prins Harry en Meghan (in een blauwe outfit) en uiteraard ook zus Beatrice. 

Ook prins Philip, de 97-jarige echtgenoot van de Queen (92), woonde de plechtigheid bij. Vooraf was het hoogst onduidelijk of hij erbij zou zijn. 

(lees verder onder foto van Sarah Ferguson) 

AP

Daarnaast waren er ook heel wat sterren aanwezig. Tenor Andrea Bocelli zong tijdens de ceremonie.  "X Factor"-jurylid Robbie Williams, zijn vrouw Ayda Field, topmodel Cara Delevigne (in een vrouwelijke zwarte smoking én met hoge hoed), voormalig Brits topmodel Naomi Campbell (links op foto hieronder), de Amerikaanse actrices Liv Tyler (rechts op foto hieronder) en Demi Moore, komiek en presentator Stephen Fry en singer-songwriter James Blunt woonden de ceremonie bij. 

(lees verder onder de foto) 

De dochter van Robbie Williams, Theodora, was trouwens een van de bruidskindjes. Ook prins George en prinses Charlotte, de kinderen van William en Kate, waren bruidskindjes. 

(lees verder onder de foto)

AP

Ook waren er, net als bij de bruiloft van Harry en Meghan, 1.200 "gewone" mensen uitgenodigd. Zij konden de dienst binnen de kasteelmuren van Windsor volgen op grote tv-schermen. 

Vanmiddag volgt er nog een huwelijksreceptie georganiseerd door de Queen. Vanavond is er een diner en feest op Royal Lodge Windsor (het ouderlijk huis van prinses Eugenie). 

Proporties huwelijk roepen kritiek op

De proporties van het huwelijk roepen veel kritiek op. De koninklijke familie betaalt het huwelijk en de feestelijkheden zelf, maar de beveiligingskosten van het evenement worden met belastingsgeld betaald. Andere kleinkinderen van de Queen, die ook geen officiële taken vervullen, kozen eerder al voor een meer bescheiden huwelijk. 

AP