Kris Peeters (CD&V) stopt met nationale politiek als hij burgemeester wordt

"Als ik verantwoordelijkheid opneem in het beleid van deze stad, zal ik al mijn andere functies neerleggen", schrijft CD&V-lijsttrekker in Kris Peeters in een open brief aan de Antwerpenaar. Eerder liet Peeters al optekenen dat het bij de lokale verkiezingen "alles of niets wordt" voor hem. Nu maakt hij dat concreet. "Een wereldstad bestuur je niet half-time", zegt hij. De huidige burgemeester Bart De Wever (N-VA) is tegelijk burgemeester, partijvoorzitter en Kamerlid. 

Kris Peeters, die de lijst voor CD&V in Antwerpen trekt, zet wel heel veel op het spel bij de lokale verkiezingen van morgen. Wanneer hij "verantwoordelijkheid opneemt in het beleid" zal hij al zijn andere functies neerleggen. Dat schrijft Peeters vandaag in een open brief aan de Antwerpenaar. 

Eerder gaf de CD&V'er aan dat hij in Antwerpen voor niet minder dan de burgemeesterssjerp gaat. "Het wordt alles of niets", liet hij optekenen. Daarmee bedoelde Peeters dat hij geen havenschepen zal worden in Antwerpen, nochtans een felbegeerde post.

Nu onderstreept Peeters nog eens dat hij ook stopt als vicepremier, minister van Werk, Economie en Consumentenzaken, wanneer hij burgemeester wordt in Antwerpen. Eigenlijk betekent het ook dat, mocht Peeters toch schepen worden in Antwerpen, hij ook zijn federale bevoegdheden stopzet. 

Een wereldstad bestuur je niet half-time

Kris Peeters, lijsttrekker voor CD&V in Antwerpen

"Een wereldstad bestuur je niet half-time", schrijft Peeters, "daar steek je al je tijd in. Alleen zo kunnen we onze ambities waarmaken." Een kritische noot in de richting van de huidige burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die combineert zijn burgemeesterschap met een functie als partijvoorzitter bij N-VA en een zitje in het federaal parlement.

Leegloop van de federale regering?

Peeters is niet de enige die zijn politieke lot aan de lokale verkiezingen verbindt. Ook staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA in Genk), minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR in Doornik) en staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V in Aalter) gaven aan dat ze hun functie in de federale regering neerleggen wanneer ze burgemeester worden. In sommige gevallen is dat niet eens zo ondenkbaar. Krijgen we dan in januari, wanneer de burgemeesters hun eed afleggen, een reeks nieuwe regeringsleden?