Video player inladen...

Nog een warme nazomerdag, maar zwemmen in zee verboden

Er worden voor zaterdag (voor het laatst dit jaar?) hoge nazomertemperaturen voorspeld. Voor sommigen misschien een reden om een dagje naar zee te rijden én van een laatste zwempartij te genieten. Maar dat laatste mag niet: er zijn geen redders meer, de verbodsborden staan er. Ook de meeste zwemvijvers en plassen blijven onbewaakt.

Tot 24 graden aan de Kust en zelfs tot 26 graden in de Kempen. Erg zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. Toch is dat niet zo uitzonderlijk zegt weerman Frank Deboosere: "Vorig jaar hadden we in oktober ook een periode van 25 à 26 graden. Op dat vlak hebben we dus een vrij slecht geheugen."  

Mogen we dan beginnen wennen aan zomerse temperaturen in oktober? "Op lange termijn zien we dat dergelijke nazomerperiodes iets vaker voorkomen dan een eeuw geleden. Dat heeft zeker ook te maken met de klimaatopwarming", zegt Deboosere. "Alles begint vroeger op te warmen en de warmte blijft ook langer nazinderen. Zoals nu zaterdag bijvoorbeeld."

Niet zwemmen aan zee

Wie zaterdag verkoeling zoekt, moet niet aan de kust zijn. An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen is formeel: er geldt een uitdrukkelijk zwemverbod aan zee. De meeste kustgemeenten hebben hun zomerinfrastructuur half september weggehaald. Concreet betekent dat ook dat het materiaal van de redders is opgeborgen tot volgend seizoen.  En geen redders, betekent geen toelating om te zwemmen. Een tweede argument om zwemmen niet toe te laten, is de lage temperatuur van het water.

Zelfs al waren er redders, zwemmen zou niet meevallen: het zeewater is maar 15 graden warm meer, in de zomer is dat toch snel 20 à 21 graden.

An Beun, Kustreddingsdienst

De boodschap voor de kustgangers is helder: zwemmen mag dus niet, maar pootjebaden, zonnen, zandkastelen bouwen of sporten op het strand uiteraard wel. Surfen en kitesurfen zijn overigens niet verboden, net zo min als een zonnig terrasje meepikken.

Ook in de meeste provinciale domeinen en recreatiecentra blijven de redders weg. "Ondanks de hoge temperaturen, zijn wij toch al in wintermodus", klinkt het.