Manifestanten halen "anti-daklozenhekken" in tunnel Brussel-Zuid weg

Verschillende personen van een Brussels burgercollectief hebben donderdagavond verschillende hekken in een tunnel aan het station Brussel-Zuid gedemonteerd. De manifestanten haalden de "anti-daklozenhekken" weg om aan te klagen dat deze maatregel, genomen door de gemeenten en de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB, geen oplossing is.

De actie diende om alle maatregelen die tegen daklozen genomen worden, af te keuren. De Heras-hekken werden in de tunnel geplaatst waar bussen en trams aankomen om een deel van de openbare ruimte af te schermen. Daklozen sliepen lange tijd in die tunnel en stelden er zelfs kartonnen hutten op. De leden van het burgercollectief schroefden de aan elkaar vastgemaakte hekken los en plaatsten ze opzij tegen de muur. "De publieke ruimte is bevrijd", klonk het bij een betoger. "Ofwel worden we een stad die zich vijandig opstelt tegen deze daklozen, ofwel worden we een stad die oplossingen aanreikt."

Het burgercollectief heeft naar eigen zeggen genoeg van de asociale maatregelen zoals het plaatsen van hekken of banken waar daklozen niet op kunnen slapen. De betogers eisen dat de publieke ruimte op een socialere manier wordt beheerd en voor iedereen toegankelijk is. Ze verwerpen ook alle tussenkomsten van de politie, om zo de criminalisering van armoede tegen te gaan. Ten slotte vragen ze nog dat er in het beheerscontract van de MIVB een verbod komt op "anti-daklozenmeubilair".