Video player inladen...

Markante plekken: het verborgen slotklooster van de ongeschoeide karmelietessen in Gent 

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het voormalige klooster van de ongeschoeide karmelietessen in Gent.

Het klooster van de ongeschoeide karmelietessen is zelfs voor veel Gentenaren een onbekende plek in de stad. Niets doet vermoeden dat er achter de lange witte muur in de Theresianenstraat, tussen de Holstraat en de Coupure, een slotklooster met een grote tuin schuilgaat.

In 1622 willen 5 hofdames van aartshertogin Isabella toetreden tot de orde van de ongeschoeide Karmelietessen. Omdat er in Gent geen klooster van die orde is, laat Isabella een Spaanse karmelietes overkomen om er een op te richten. In die tijd gaan veel vrouwen in het klooster, in 1629 zijn er niet minder dan 31 vrouwenkloosters in de stad.

Nadat het klooster jarenlang in enkele huizen in de Gildenstraat gevestigd is, verhuist de orde in 1644 naar een nieuw complex aan wat later de Theresianenstraat zal worden. Wanneer keizer Jozef II in 1783 de kloosters afschaft, moeten de zusters vertrekken en wordt het complex openbaar verkocht. In de jaren daarna worden de gebouwen voor opslag en als beluik gebruikt. Het zal tot 1842 duren voor het klooster opnieuw volledig in handen van de orde komt en ze aan de heropbouw kunnen beginnen.

In 1843 wordt het klooster weer in gebruik genomen. De dag erna breekt er brand uit in het gebouw en raakt het zwaar beschadigd. De zusters bouwen het complex weer op. In de jaren daarna wordt het klooster nog meerdere malen verbouwd en uitgebreid.  

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kan een Joods gezin onderduiken bij de Karmelietessen. De familie kan in de kluis van de Heilige Familie verblijven (een kluis is een vrijstaand huisje waar de zusters zich maandelijks 1 dag volledig moeten afzonderen).

In 2007 verhuizen de vijf overgebleven zusters naar Oudenaarde. Hierna betrekt vzw Jongerenhuis het complex. Zij zorgen er voor tijdelijke opvang voor jongeren met opvoedings- of psychosociale problemen. De kapel wordt gebruikt door de Anglicaanse gemeenschap voor diensten. Jongerenhuis verlaat het klooster in 2016, sindsdien staat het complex leeg. Nu heeft vzw Symbiosis plannen om er een project rond solidair groepswonen voor de tweede levenshelft in te richten.

Volg onze fotograaf op Facebook en Instagram

Meest gelezen