Nieuwe voorstelling combineert verhalen van Rudi Vranckx met muziek Bram Vermeulen

"Geef me één goede reden en ik zing," opent Katarina Vermeulen de generale repetitie van de nieuwe voorstelling Vriend of Vijand. De dochter van Bram Vermeulen kruipt veertien jaar na zijn dood zelf achter de microfoon met zijn nummers over de Eerste Wereldoorlog. Tussen de liedjes door blikt Rudi Vranckx terug op oorlogsverhalen die hij de voorbije 30 jaar zelf verzamelde.

Bram Vermeulen was gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog en de uitputtingslag rond Ieper. De loopgraven, de bunkers, het helse lawaai… maar ook de vrede en de heropbouw inspireerden de artiest bij het maken van muziek, theater en zelfs televisiedocumentaires. 

Videospeler inladen...

"Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde," vertelt producent Jean Tant, die jarenlang Bram Vermeulen vertegenwoordigde als manager. "Het zou te jammer zijn om die vieringen te laten voorbijschieten zonder het rijke materiaal van Bram te gebruiken. Zeker nu hij er niet meer is, leek het mooi een nieuwe voorstelling in elkaar te steken. Iets unieks, anders dan wat Bram zelf al heeft gemaakt. Dus zochten we naar een combinatie van Brams muziek en hedendaagse vertellingen. Rudi Vranckx heeft verschillende oorlogen van binnenuit meegemaakt. Zijn verhalen zijn niet alleen beklijvend, maar ook opvallend passend bij de teksten van Bram."

Dochter Katarina Vermeulen steekt de gekende nummers voor deze voorstelling in een nieuw jasje, samen met Belgische zanger en gitarist Wigbert, Charles Nagtzaam aan de contrabas en toetsenist Serge Feys (TC Matic, Arno).  "Ik groeide op met deze muziek," vertelt ze aan de vooravond van de theatertournee. "Ik heb jarenlang over deze nummers gepraat met mijn vader. Het is natuurlijk emotioneel om er nu zelf mee aan de slag te gaan. Maar ik probeer de liederen me helemaal eigen te maken en m'n vader een beetje los te laten."

Vanavond gaat de voorstelling in première in de Grote Post Oostende. In totaal staan er twaalf Vlaamse locaties op het programma. Het volledige programma vind je hier.  

Meest gelezen