Peeters wil fiscale voordelen profvoetballers herbekijken naar aanleiding van voetbalonderzoek

CD&V-vicepremier Kris Peeters wil de fiscale voordelen van profvoetballers evalueren. Sommige betaalde sporters worden minder belast op hun loon, en betalen enkel sociale zekerheid op een vastgelegd plafondbedrag. Peeters wil dat systeem nu evalueren: "Die uitgespaarde bedragen mogen niet gebruikt worden voor witwastechnieken of andere malafide praktijken." 

Het grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken en matchfixing in de sportwereld kan wel eens impact hebben op de portemonnee van voetballers.

Nu hebben sommige professionele sporters een aantal fiscale voordelen.  Zo moeten ze sinds 1978 geen sociale zekerheidsbijdrage betalen op hun vollédige loon, maar enkel op een maximumloon van 2.280 euro. Ze betalen dus maximaal 868 euro per maand, 10.416 euro per jaar. Uiteraard ligt het maandloon, zeker bij voetballers, een stuk hoger. 

In 2007 werd daarnaast een fiscale korting ingevoerd. Die zorgde ervoor dat Belgische sporters van dezelfde fiscale tarieven konden genieten als buitenlandse sporters die voor Belgische clubs speelden. Ze zorgen er ook voor dat sportclubs extra ruimte krijgen om te investeren in hun jeugdwerking. 

Vicepremier Kris Peeters wil die voordelen nu herbekijken, naar aanleiding van het onderzoek in het Belgisch voetbal. "Ook al houdt het gerechtelijk onderzoek in het voetbal niet onmiddellijk verband met de maatregelen, we moeten zorgen dat de steun die we geven aan de sport, juist gebruikt wordt", zegt Peeters.

Hij zal in overleg met ministers van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) en onder andere minister van Sport Muyters (N-VA).  "We moeten dat op een verstandige manier bekijken, want zeker voor kleine sportclubs zijn de steunmaatregelen van groot belang", voegt hij toe. "Het kan niet niet zijn dat de uitgespaarde bedragen gebruikt worden voor witwastechnieken of andere malafide praktijken."

Ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) zei woensdag al in "De Afspraak" dat de voordelen voor voetballers en clubs in de toekomst enkel houdbaar zijn als de sector "vandaag de stap zet naar zuiverheid, openheid en eerlijkheid". Federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block gaf ook al aan dat de RSZ-bijdragen herbekeken kunnen worden "als de sector zelf geen orde op zaken stelt".

Meest gelezen