Robot Atlas maakt indruk met zijn prestaties in parkour

Robot Atlas is niet aan zijn proefstuk toe en toonde eerder al hoe hij vloeiend, bijna menselijk, beweegt. Nu doet hij dat door vlotjes met zijn massieve gewicht een parkour op blokkendozen naar boven te lopen. Het is een technisch huzarenstukje van het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics dat blijft verbazen. Het filmpje is al ontelbare keren bekeken op Youtube.   

Robot Atlas komt vlotjes aangelopen en beoefent met gemak een van de hipsterhobby's van deze tijd: parkour. Het rennen, springen, rollen over hindernissen, gebouwen, muren is dat. Hoe komt het toch dat robot Atlas zo vloeiend en snel beweegt. En niet langer traag en houterig.

Ik zou er niet graag een stamp van krijgen

"Om zo vloeiend te bewegen heb je veel kracht nodig," zegt professor Bram Vanderborght, expert robotica van de VUB. "De meeste robots werken met een elektrische motor maar robot Atlas is aangedreven door een hydraulische motor. Olie wordt naar zuigers gestuurd waardoor er een enorme kracht ontwikkeld wordt, vergelijkbaar met de werking van een kraan. Het nadeel tegenover elektrische motors is wel dat ze heel veel energie verbruiken en onveilig in gebruik zijn. Ik zou er niet graag een stamp van krijgen."

Formule 1

De snelheid waarmee robot Atlas kan bewegen, wordt dan weer opgedreven door de kleppen in de motor. Daar wordt de mosterd gehaald bij raceauto's. Het gaat om Formule 1-kleppen die er voor zorgen dat de robot snel kan schakelen. 

Dat vergt alleszins ingewikkelde wiskundige vergelijkingen

Wij, mensen bewegen vloeiend. We nemen de trap en gebruiken onze spieren daarvoor. Onze hersenen hebben al lang berekend hoe groot de stap is die we moeten zetten. Dat gebeurt automatisch.

De robot is aan de ene kant voorgeprogrammeerd om het zelfde te doen en het parkour af te leggen. Maar aan de andere kant moet hij voortdurend bijsturen vanwege de onvoorspelbaarheid die snelheid met zich mee brengt. De robot moet dus herberekenen waar hij gaat neerkomen. "Dat vergt alleszins ingewikkelde wiskundige vergelijkingen," zegt professor Bram Vanderborght, "het blijft dus een uitdaging om robot Atlas te laten bewegen zonder te vallen." 

Robothond

Wat het precieze geheim is van robot Atlas, geeft Boston Dynamics natuurlijk niet zomaar prijs. Het bedrijf hoopt wel in de toekomst toepassingen te maken zoals robothonden, die gebruikt kunnen worden in gevaarlijke situaties om bijvoorbeeld in het puin na een aardbeving te zoeken.