Getty/Mabel van Oranje - Twitter/Belga

Royals op zondag: "de meest modieuze jurk" geflitst, een "I do" voor een "I don't" en een prestigieuze degen

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Koning Filip beleefde een nostalgisch momentje toen hij als oud-leerling het academiejaar van de Koninklijke Militaire School opende en de prestigieuze "Degen des Konings" overhandigde. Ook prinses Claire verscheen nog eens in het openbaar en verving koningin Paola, maar daarom is "het mysterie" rond haar voor Paris Match niet opgelost. Voorts: de Denen vierden de 100-jarige onafhankelijkheid van IJsland, Kate Middleton werd in haar "meest modieuze jurk" vrijwel verblind door de flitsende fototoestellen aan het Victoria & Albert Museum. En Mabel van Oranje gaf haar jawoord om ergens ter wereld een kindbruid te redden.

Koning Filip reikt "Degen des Konings" uit

Koning Filip heeft bij de opening van het militaire academiejaar de "Degen des Konings" uitgereikt aan onderluitenant Baptist Valentin. De Degen is een prestigieuze bekroning voor de kandidaat-officier aan de Koninklijke Militaire School (KMS, Brussel) die zich het meest verdienstelijk heeft getoond. De overhandiging van het sabel gebeurde tijdens een plechtige ceremonie met lichtschouwspel in het Jubelpark 's avonds. 

De traditie van de "Degen des Konings voor de koning en het vaderland" gaat terug tot december 1937. Op het vergulde sabel prijkt het Belgische wapenschild en de koninklijke kroon, met het opschrift "Degen van den Koning, ... (en het jaartal)".   

Veertig jaar geleden stond ik hier ook. Vervuld van trots, een nieuwe wereld ging open voor mij

Koning Filip kijkt terug op zijn eigen opleiding

Koning Filip haalde tijdens zijn toespraak herinneringen op aan 1978 toen hij zelf aan de KMS toetrad. "Ik ben werkelijk ontroerd. Veertig jaar geleden stond ik, zoals jullie nu, op dezelfde esplanade,  bij het begin van mijn officiersopleiding aan onze prestigieuze KMS. Ik herinner me dat moment nog zeer precies. Vervuld van trots stond ik daar, een nieuwe wereld ging open voor mij", aldus Filip.

"Ook jullie hebben gekozen om het land te dienen, door het beste van jullie zelf te geven. De ijzeren discipline, de fysieke training, de hoge academische eisen zullen jullie zwaar op de proef stellen. Het zal jullie jezelf beter leren kennen. Dankzij beproevingen verleggen we onze eigen grenzen en wordt het karakter gevormd. Moed en doorzettingsvermogen worden gekweekt. En dat zijn onontbeerlijke kwaliteiten van elke goede soldaat."

Filip -toen nog prins- in 1979 aan de Koninklijke Militaire School.

Onze koning koos indertijd voor een opleiding bij de luchtmacht waar hij een brevet van jachtpiloot behaalde. Zijn militaire opleiding rondde hij af met het brevet van parachutist en commando. Sinds de abdicatie van zijn vader, koning Albert, is Filip ook opperbevelhebber van het leger.

"Meest modieuze" Kate opent fotografiecentrum

De hertogin van Cambridge, Kate Middleton, is eerder dit jaar aangeduid als beschermvrouw van het gerenommeerde Victoria & Albert Museum in Londen. In die hoedanigheid bracht ze voor het eerst een bezoek en opende er meteen het nieuwe fotografiecentrum.

Kate, zelf een gepassioneerd amateur-fotografe die graag kiekjes neemt van haar kinderen op verjaardagen of eerste schooldagen, sprak met de directeur en de curators, en onthulde een plaquette. Op de openingsexpo "Collecting photography: from daguerreotype to digital" zijn maar liefst 800.000 foto's uit de collectie van het V&A Museum te zien, met werken van pioniers als William Henry Fox Talbot en Julia Margaret Cameron. Ook een deel van de 63 foto's die Paul McCartney schonk -foto's van de hand van zijn overleden vrouw Linda- wordt getoond in een speciale vitrine.

2018 Getty Images

Het V&A Museum is het grootste kunst- en designmuseum ter wereld en opende vorige maand nog een vestiging (een gebouw dat lijkt op een ark, ontworpen door de Japanse toparchitect Kengo Kuma) in Dundee, in Schotland. Hoewel de hertogin de focus probeerde te leggen op het nieuwe fotografiecentrum, waren het vooral de duizelingwekkend flitsende lenzen van de aanwezige fotografen én haar jurk die de pers wisten te verbazen. Sites als Harper's Bazaar en Vogue kopten op "Kate schittert in een jurk van Erdem" en "Is dit haar meest modieuze jurk ooit?". (lees verder onder video en foto)

2018 Max Mumby/Indigo

Margrethe viert 100 jaar onafhankelijkheid IJsland

De Deense koninklijke familie heeft stilgestaan bij de onafhankelijkheid van IJsland, precies honderd jaar geleden. In het operagebouw van Kopenhagen woonden koningin Margrethe, Margrethes jongere zus Benedikte, kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary, en prins Joachim en zijn vrouw Marie een voorstelling bij. De 100-jarige IJslandse onafhankelijkheid wordt het hele jaar door nog gevierd met evenementen, lezingen en tentoonstellingen in beide landen.  

IJsland onafhankelijk? IJsland viel in het verleden onder het bestuur van eerst Noorwegen en later Denemarken. In 1918 kreeg het (ei)land een minister-president en werd het nagenoeg zelfstandig van Denemarken. De twee landen bleven wel gedurende 25 jaar een unie vormen en koning Christiaan X, de grootvader van koningin Margrethe, fungeerde als staatshoofd. In 1944 -tijdens Wereldoorlog II- werd uiteindelijk voor de totale onafhankelijkheid in een referendum gekozen. Op 17 juni van datzelfde jaar werd IJsland tot republiek uitgeroepen en werd de koning vervangen door een democratisch verkozen president, Sveinn Björnsson. 

Mabel zegt "I do", maar bedoelt "I don't"

De Nederlandse prinses Mabel lanceerde met haar nieuwe organisatie VOW deze week de campagne "I do" op Twitter. Voor elke foto of video van een ringvinger die op de netwerksite werd gezet met #VowForGirls (en dat tot aan Internationale Meisjesdag op 11 oktober), doneerde de Amerikaanse trouwindustrie één dollar. Dat geld gaat naar het Girls First Fund dat lokale initiatieven steunt in de strijd tegen kindhuwelijken. Mabel van Oranje was alvast een van de eersten om "I do" te zeggen.

Amerikanen spenderen elk jaar miljárden aan hun jawoord

Volgens de Verenigde Naties trouwen er jaarlijks 12 miljoen meisjes onder de leeftijd van 18 jaar, meestal gaat het zelfs om kinderen van 8 of 9 jaar oud in landen als India, Oeganda, Congo en de Dominicaanse Republiek. Voorlopig is er een samenwerking met de Amerikaanse trouwindustrie (die g-i-g-a-ntisch is) op poten gezet, maar Mabel wil op termijn ook graag Europa betrekken. "Amerikanen spenderen elk jaar miljarden aan hun jawoord. We gaan de donaties investeren om meisjes "I don't" te laten zeggen", aldus de prinses aan het mediaplatform Devex.

Een van de bekendste gezichten die de actie steunde, is het voormalige  Britse topmodel en activiste Naomi Campbell. De campagne was uiteindelijk goed voor meer dan 91.000 likes en posts, liet Vow For Girls weten.

Prinses Claire vervangt even koningin Paola

Prinses Claire is even ingesprongen voor haar schoonmoeder, koningin Paola, bij de jaarlijkse uitreiking van de Focus Aarde-prijs in Brussel. Vorig jaar stond prinses Astrid haar moeder nog bij. Paola herstelt momenteel van de lichte beroerte die haar vorige maand trof.

Claire nam gezwind en stralend de honneurs waar. De Focus Aarde-prijs bekroont schoolprojecten over de aarde, de ruimte en de relatie tussen mens en planeet. 

Een stralende Claire bij de uitreiking van de Focus Aarde-prijs Stichting Koningin Paola

De echtgenote van prins Laurent verschijnt nog maar weinig in het openbaar. De laatste keren vergezelde prinses Claire de koninklijke familie bij de nationale feestdag, en in september ging ze samen met haar man mee naar de Kazerne Dossin in Mechelen. Laurent had een uitnodiging gekregen, nadat hij een omstreden vergelijking had gemaakt tussen zijn eigen situatie (hij beweerde dat hij constant wordt aangevallen en gepest omdat hij de broer van de koning is, red.) en die van de Joden. 

Het Franstalige magazine Paris Match vroeg het zich vorige maand nog af onder de titel "Le mystère Claire" waar de prinses tegenwoordig zoal zit. Het blad miste haar onder meer bij de herdenkingsviering voor wijlen koning Boudewijn, maar spotte haar wel met de kinderen alleen op een zuiderse reis met koning Albert en Paola.