Tekort aan anticonceptiepillen in Nederland

Apothekers in Nederland kampen al weken met een tekort aan bepaalde anticonceptiepillen wegens productieproblemen. Nu meldt apothekersorganisatie KNMP dat de pil nog weken beperkt beschikbaar zal blijven.

Fabrikanten van de pil met de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel kunnen hem niet meer leveren aan de groothandel, waardoor er een tekort ontstaat bij de apothekers.

Het probleem werd begin september al vastgesteld. Er werd toen verwacht dat de pil na een week weer beschikbaar zou zijn. Maar nu meldt apothekersorganisatie KNMP dat bepaalde anticonceptiepillen nog weken beperkt beschikbaar zullen zijn in Nederland. 

Het zou gaan over de meest gebruikte anticonceptiepil in Nederland, die vaak als eerste keus wordt voorgeschreven door huisartsen. Vrouwen krijgen nu verschillende adviezen over alternativen. Zo raadde de Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins de vrouwen aan om tijdelijk over te stappen op een pil met dezelfde werkzame stof. 

Het is niet de eerste keer dat een geneesmiddel, of in dit geval een voorbehoedsmiddel, tijdelijk niet meer te koop is. Vorig jaar was er in Nederland 732 keer een tekort, tot grote onvrede van de apothekers. Het probleem onstaat gedeeltelijk door de relatief lage prijzen in Nederland, waardoor het land een weinig aantrekkelijke markt is voor fabrikanten. Daardoor worden voorraden laag gehouden en ontstaan er bij een hapering in het productieproces snel tekorten, zo KNMP.

Meest gelezen