Theo Francken ondertekende een voorakkoord in Begijnendijk

In Begijnendijk is een voorakkoord aan het licht gekomen tussen de partijen CD&V, N-VA en MGB, de partij van de burgemeester. Omdat intussen CD&V besliste om niet meer op te komen bij de verkiezingen is volgens de andere partijen het akkoord niet meer geldig. Opvallend: het akkoord werd twee jaar geleden al mee ondertekend door staatssecretaris Theo Francken.

Het zijn onze collega's van ROB die het opmerkelijke akkoord uit 2016 hebben kunnen bemachtigen. Daarin staat zwart op wit dat partijen CD&V, N-VA en MGB, de partij van de burgemeester samen zullen besturen na de verkiezingen van nu zondag. Maar door interne problemen bij CD&V komt de partij niet meer op, en is het akkoord niet meer geldig. "Als één van de partijen wegvalt, is de kans op een meerderheid veel kleiner. We gaan dus de uitslag van de verkiezingen afwachten", zegt lijsttrekker van N-VA in Begijnendijk Bart Soree. 

Theo Francken

Dat het voorakkoord niet alleen door de lokale partijleden werd ondertekend maar ook door staatssecretaris Theo Francken is opmerkelijk. Maar niet ongebruikelijk zegt Soree: "Dat gebeurt wel regelmatig. In 70% van de gemeenten in Vlaanderen worden er voorakkoorden getekend. En bij velen van die overeenkomsten worden er een handtekening gezet van iemand die nationaal meer gewicht heeft. Om zo het akkoord zelf ook meer gewicht te geven."