Video player inladen...

Vande Lanotte aan Tommelein: "Als jij burgemeester wordt, zal ik niet schoonmoederen"

"Als je een verkiezingsbattle voert zoals wij nu doen, dan kun je achteraf niet zeggen: de ander wint en ik ga er dan maar bijzitten. Neen, ik ga niet schoonmoederen." Dat was het duidelijke antwoord van burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) van Oostende op de vraag of hij schepen zou kunnen zijn onder burgemeester Tommelein (Open VLD).

Wij zetten de twee rivalen op een gocart in hun stad. Ze konden niet weg en moesten elk vijf vragen beantwoorden. Resultaat: een geamuseerd gesprek.

Geen vrienden

Vrienden zijn het niet, Johan Vande Lanotte en Tommelein. Maar er is wel veel wederzijds respect en ze hebben goed samengewerkt, zeggen ze. De afgelopen zes jaar hebben SP.A, Open VLD en CD&V samen de stad bestuurd.

Burgemeestersstrijd

Maar nu woedt er een echte burgemeestersstrijd: Vande Lanotte wil burgemeester blijven, Tommelein wil het absoluut worden. Maar de Open VLD van Tommelein is in Oostende veel kleiner dan de SP.A van de burgemeester. Dus de grootste worden, zit er voor de liberalen wellicht niet meteen in. Er was al sprake van een voorakkoord voor een rechtse coalitie tussen Open VLD en N-VA, maar beide partijen ontkennen dat.

Video player inladen...