Video player inladen...

Wat schuilt er achter de nieuwe look van Christine and the Queens?

De Franse zangeres Christine and the Queens heeft zich voor haar nieuwe album “Chris” een heel andere look aangemeten. Dat tweede album kwam ze vanavond voorstellen in Vorst Nationaal. VRT NWS sprak met “Chris”, over hoe ze sinds haar doorbraak ook innerlijk is veranderd.

Christine and the Queens, née Héloïse Létissier, scoorde vier jaar geleden een nummer 1-hit in België, zowel in Vlaanderen als in Franstalig België. En nu is ze terug als “Chris”. Niet alleen de naam is korter geworden, ook de coupe van de zangeres is opmerkelijk korter.

“Chris is een mutatie van mezelf”, legt de zangeres uit. “Chris is m’n meest recente incarnatie.” In vier jaar tijd is de zangeres naar eigen zeggen volwassener geworden, vandaar dat volwassener en minder meisjesachtige alter ego. “Ik ben meer een durver geworden. Christine was eerder timide, jonger, kwetsbaarder. Er is nog altijd breekbaarheid, maar ik gebruik nu wat meer gespierde taal.”

Frans en Engels

Omdat taal en haar songteksten heel belangrijk zijn voor de française, heeft ze van “Chris” een dubbelalbum gemaakt. Twijfelde Christine and the Queens op haar debuutplaat “Chaleur humaine” nog tussen het Frans en het Engels, dan trekt ze nu volop beide kaarten. Haar tweede plaat is een tweelingalbum geworden: alle songs hebben een Franstalige en een Engelstalige versie.

Vanwaar die tour de force? “Ik wilde geen exotische, Franse zangeres zijn die men bijvoorbeeld in de VS niet begrijpt. Je kan m’n liedjes gewoon beluisteren zonder echt naar de teksten te luisteren, als ze bijvoorbeeld voorbijkomen op de radio, maar omdat m’n teksten belangrijk voor me zijn, wil ik dat de mensen ze ook kunnen begrijpen. Het was ook een goede test of de liedjes ook overeind zouden blijven na de vertaling van het Frans naar het Engels.”

Seksuele ambiguïteit

Muzikaal heeft “Chris” zich duidelijk geïnspireerd op de funky, groovy muziek uit de jaren 1980, met Michael Jackson, Madonna en Prince als haar belangrijkste voorbeelden. Michael Jackson wegens zijn perfecte combinatie van pop en dans, Madonna wegens haar gelaagde en sterke persoonlijkheid en Prince wegens zijn sensualiteit en seksuele ambiguïteit.

Ik ben een vrouw, maar tegelijk ben ik heel fluid in m’n vrouw-zijn.

De zangeres exploreert zelf ook haar seksualiteit. “Ik ben een vrouw,”, zegt ze ferm, “maar tegelijk ben ik heel fluid in m’n vrouw-zijn.” Wil ze daarmee een rolmodel zijn? “Ik weet niet of ik een rolmodel ben. Maar ik hou er wel van om een teken te zijn van vrijheid. Ik ga veel aan de slag met wat ik zelf als jongere gemist heb. En dat waren mensen die op zoek gingen naar zichzelf, die op verkenning durfden te gaan en niet gewoon in een vakje bleven.”

“Ik ging op zoek naar artiesten, maar er waren er niet veel. Bijvoorbeeld Prince die mascara droeg en vrouwelijk met zijn ogen knipperde. Zo’n voorbeelden zien kan anderen kracht geven. Als ik een voorbeeld kan zijn, is dat al veel. Een rolmodel zijn, dat is nog iets anders. Een hint is al ok.”