Belga

Advocaat Bayat: "Hij verzamelde verpakkingen van luxehorloges, dat is zijn recht"

"Mijn cliënt verzamelt al heel zijn leven verpakkingen van luxehorloges. Dat is zijn recht." Dat zegt Jean-Philippe Mayence, de advocaat van spelersmakelaar Mogi Bayat, vandaag in Le Soir. Bayat is een van de spilfiguren in het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal. Zijn advocaat benadrukt dat de strijd nu pas begint. 

Mogi Bayat, de belangrijkste spelersmakelaar van het land, is aangehouden en wordt verdacht van witwassen en betrokkenheid bij een criminele organisatie. De Iraanse Belg regelde bij bijna alle grote Belgische clubs al transfers, als tussenpersoon tussen de clubs en de spelers. Zijn vermogen wordt op zo'n 15 miljoen euro geraamd. De voorbije 6 jaar heeft hij ruim 9 miljoen euro winst gemaakt met transfers. 

Tijdens de persconferentie van het parket werd bekendgemaakt dat er in het kader van het onderzoek luxehorloges en verpakkingen van luxehorloges (ter waarde van 8 miljoen euro), juwelen en cashgeld in beslag genomen waren. 

Bayat zou als spelersmakelaar heel wat dure cadeaus hebben uitgedeeld aan vrienden in de voetbalwereld. Hierbij zou ook gesjoemeld zijn met de btw. "Het is waar dat mijn cliënt op dit laatste punt misschien niet volledig in orde was, maar met de bedragen van het parket ben ik het niet eens", zegt Jean-Philippe Mayence (foto in tekst) vandaag in Le Soir.  Mayence is een topadvocaat in Franstalig België die eerder al onder anderen Léopold Storme en Bernard Wesphael verdedigde.

Over de verpakkingen van de luxehorloges die bij zijn cliënt in beslag genomen zijn, zegt hij dit: "Mijn cliënt verzamelt al heel zijn leven verpakkingen van luxehorloges. Dat is zijn recht." 

Men heeft nooit aan mijn cliënt gevraagd of hij horloges als geschenk gegeven heeft.

"Het is wel bizar om dat te lezen in het persbericht van het parket, want mijn cliënt is in het begin over dat luik niet ondervraagd", gaat Mayence verder.  "Wij hebben zelf gevraagd dat aan ons uit te leggen. Men heeft nooit aan mijn cliënt gevraagd of hij horloges als geschenk gegeven heeft." 

Mayence benadrukt dat Bayat in het luik actieve en passieve corruptie niet beschuldigd wordt. 

(lees verder onder de foto) 

"Heb hem gezegd dat de strijd nu pas begint"

Volgens zijn advocaat geeft Bayat de moed niet op. "Ik heb hem gezegd dat de strijd nu pas begint", zegt Mayence. "Het is als een voetbalwedstrijd die gewonnen moet worden." 

"In het begin was hij heel aangeslagen", legt Mayence uit. "Hij zei me meteen dat het heel moeilijk zou worden om weer omhoog te klimmen. Hij beseft dat zijn reputatie erg besmeurd is. Het kwaad is geschied, ook al zuiveren de speurders hem in de toekomst. Maar hij weet dat zoiets het lot is van een gemediatiseerd persoon. Naarmate de verhoren vorderden, zag hij het beter zitten. De strijd is nog niet gestreden." 

Het vermoeden van onschuld is een waanidee. 

"Het vermoeden van onschuld is een waanidee. Het volstaat om te kijken naar wat mensen op sociale media schrijven om dat te beseffen. Enkel op termijn zullen mensen misschien begrijpen dat het niet was wat er eerst verteld is. "

Volgens zijn advocaat had Bayat normaal woensdagavond zijn huwelijksverjaardag moeten vieren met zijn vrouw. "Voor hem was het traumatiserend om te weten dat zelfs zijn ouders in Cannes ondervraagd zijn." Uit zijn huis is ook vanalles meegenomen. "Ik kan u niet zeggen wat, maar het was in ieder geval een volle vrachtwagen."

Mayence besluit met te zeggen dat hij er de nadruk op wil leggen dat wat zijn cliënt betreft, hoewel hij in verdenking gesteld is, nog steeds het vermoeden van onschuld geldt.  Dinsdag verschijnt Bayat voor de raadkamer.